Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

marie-antoinette, von fersen, kirje

Kirje paljasti Marie Antoinetten rakastajan

Uusi tekniikka paljasti kirjeiden sensuroidut rivit. Ruotsalainen kreivi Axel von Fersen oli hulluna Ranskan kuningattareen.

CRCC, The Picture Art Collection/Imageselect & Europeana/Nationalmuseum

Uuden skannaustekniikan avulla ranskalaistutkijat ovat päässeet lukemaan aiemmin sensuroituja otteita kahdeksasta kirjeestä, jotka ruotsalainen kreivi Axel von Fersen kirjoitti Ranskan kuningattarelle Marie Antoinettelle.

Tutkijat voivat nyt vihdoinkin – 230 vuoden odotuksen jälkeen – vastata kysymykseen: oliko von Fersen kuningattaren läheinen ystävä vai hänen rakastajansa?

Von Fersen lähetti kirjeet Marie Antoinettelle Ranskan vallankumouksen aikaan, jolloin kuningatar eli vangittuna yhdessä miehensä, kuningas Ludvig XVI:n kanssa.

Kupari toi tekstin esiin

Vallankumoukselliset avasivat kaikki kuningattaren kirjoittamat ja hänelle saapuneet kirjeet ja sensuroivat niistä ne osat, joita eivät halunneet kuningattaren tai vastaanottajan lukevan.

Tekstistä sutatut rivit on nyt saatu esiin XRS-skannerin avulla, sillä vallankumouksellisten käyttämän musteen kuparipitoisuus on eri kuin von Fersenin käyttämässä musteessa.

Marie Antoinette, Conciergerie

Marie Antoinettea vartioitiin herkeämättä hänen ollessaan Conciergerien vankilassa Pariisin keskustassa.

© André Lage Freitas

Kuningatar vannoi rakkauttaan

”Pääsimme nyt ensimmäistä kertaa lukemaan mustatut osat von Fersenin kirjeistä kuningattarelle. Kirjeissä von Fersen kertoo varsin suorasanaisesti rakastavansa kuningatarta”, selittää Ranskan kansallisarkiston REX-hankkeen johtaja.

Ensimmäinen nyt kokonaan luettavaksi tulleista kirjeistä on päivätty 4. tammikuuta 1792, ja siinä von Fersen kirjoittaa:
”Päätän kirjeeni tähän, mutta ensin haluan vakuuttaa sinulle rakas ja lempeä ystäväni, että rakastan sinua palavasti ja jumaloin sinua joka hetki.”

Seuraavana vuonna vallankumoukselliset teloittivat Marie Antoinetten ja kuningas Ludvig XVI:n.

Lue myös:

Kuninkaalliset

Salainen kirje paljastaa Marie Antoinetten uskottomuuden

2 minuuttia
Kuninkaalliset

Marie Antoinettea syytettiin Ranskan ongelmista

19 minuuttia
Rikokset

Marie Antoinette joutui tahtomattaan suuren huijauksen keskipisteeksi

8 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota