National Library of Norway/Wikimedia Commons & Shutterstock
Alexandra, Ison-Britannian kuningatar

Hullu muoti: Brittinaiset opettelivat ontumaan kuin kuninkaalliset

Muotivillitykset eivät ole mikään uutuus. Ennen kaikki jäljittelivät kuninkaallisia – hyvässä ja pahassa. Tanskalaisen prinsessan vamma sai britit sekoamaan 1800-luvulla niin, että he käyttivät erikoiskenkiä, joissa oli sisäänrakennettu vika.

Britannian kuninkaallinen perhe on aina ollut muodikas. Kun kuningatar Victoria pukeutui valkoiseen häihinsä vuonna 1840, kaikkien hänen jälkeensä naimisiin menevien piti päästä vihille valkoisessa hääpuvussa.

Kun Victorian aviomies kuoli vuonna 1861, kuningattaren pitkittynyt suru sai lesket pukeutumaan mustaan neljän vuoden ajan. Mutta hulluus ei loppunut siihen. Jopa kuninkaalliset vammat saattoivat luoda muotia, ja 1860-luvulla eräs tanskalainen prinsessa teki brittiläisistä yläluokan naisista ontuvan tyylikkäitä.

Tanskan Alexandra saapui Englantiin vuonna 1863 avioituakseen kuningatar Victorian vanhimman pojan Edwardin kanssa. Monet pitivät 18-vuotiasta prinsessaa raikkaana tuulahduksena Yhdistyneen kuningaskunnan kuninkaallisessa perheessä.

Tanskalaisesta tuli suosittu suorasukaisen käytöksensä vuoksi, ja hänestä tuli nopeasti myös brittiläisen yläluokan naisten muoti-idoli, kuten prinsessa Dianasta paljon myöhemmin.

Alexandra esimerkiksi käytti usein tiukkoja collier-kaulakoruja peittääkseen hänelle lapsena tehdystä leikkauksesta jääneen arven. Brittinaiset käyttivät sen vuoksi samanlaisia kaulakoruja vuosikymmenten ajan.

Kun Alexandra sairastui reumakuumeeseen vuonna 1867 kolmannen lapsensa syntymän yhteydessä, sairaus vaikutti hänen toiseen jalkaansa, minkä vuoksi hän ontui hieman. Ja silloin hulluus saavutti uudet mittasuhteet.

Erikoiskengät saivat ontumaan "oikein"

Aleksandran ontuminen sai hänen aateliset hovineitonsa ontumaan aivan kuin he olisivat astuneet johonkin terävään.

Hovista suuntaus levisi koko valtakuntaan, ja pian hienot naiset saattoivat jopa ostaa kenkiä, joissa toinen kantapää oli hieman alempana kuin toinen, jotta he saisivat aikaan täydellisen Alexandran ontumisen.

Useat sanomalehdet pilkkasivat turhaan yläluokan uusinta muotivillitystä – esimerkiksi North British Mail kirjoitti vuonna 1869:

"Se on yhtä tuskallista katsottavaa kuin idioottimaista ja typerää!"