Henrikin pitopöytä notkui herkkuja
Henrik VIII:n illallisilla ei säästelty ruuassa: tarjolla oli muun muassa suuria lampaanviuluja, riikinkukkoa ja sokerista muotoiltuja katedraaleja. Vieraiden nälän tyydyttäminen ei kuitenkaan ollut kuninkaallisten pitojen ainoa tarkoitus.

Henrik VIII:n pidoissa juhlavieraiden eteen kannettiin 14 ruokalajia ja tynnyrikaupalla viiniä.
Tarjoiluvadit olivat lähes tyhjiä ja juhlavieraiden vatsat täynnä, kun ulkoa kuuluvat tykkien laukaukset kiinnittivät salissa olijoiden huomion.
Siinä samassa palvelijat avasivat ovet ja sisään marssi joukko juhlavasti pukeutuneita miehiä Englannin kuninkaan Henrik VIII:n johdolla.
Tämä purskahti kovaääniseen nauruun, kun vieraat eivät ensin tunnistaneet häntä. Sitten vuorossa oli toinen yllätys: palvelijat kantoivat saliin uusia kukkuraisia vateja ja ruokailu alkoi alusta.
”Nyt pöytiin kannettiin ainakin kaksisataa kalliista lihasta valmistettua ruokalajia, kaikki kauniisti esillepantuna”, muisteli vaikutusvaltaisen kardinaali Wolseyn palvelija George Cavendish.
Englantia vuosina 1509–1547 hallinnut Henrik VIII piti ruuasta, ja hänen pitonsa olivat kuuluisia herkuistaan.
Henrik VIII oli tuhlaileva kuningas
Juhlaillallisten kaltaiset näytökset olivat Henrik VIII:lle yksi tapa pönkittää valtaansa. Hänen isänsä Henrik Tudor oli noussut Englannin valtaistuimelle vuonna 1485 peräti 85 vuotta kestäneen verisen valtataistelun, ”Ruusujen sodan”, päätteeksi.
Henrik VIII oli perinyt kruunun laillisesti isältään, mutta monet Englannin ylhäiset olivat yhä sitä mieltä, ettei Tudoreilla ollut oikeutta kruunuun.
Henrikille oli tärkeää osoittaa, että hän pystyi tuomaan Englantiin rauhaa ja hyvinvointia. Vakuuttaakseen epäilijät kyvyistään hän muun muassa rakennutti useita sotalaivoja, jotka olivat perustana myöhemmin maailman meriä hallinneelle kuninkaalliselle laivastolle. Hän loi myös järjestelmän, josta kehittyi aikanaan Englannin postilaitos.
Illalliskutsut olivat oiva tapa viestiä maan vaikutusvaltaiselle aatelistolle, vieraiden valtioiden lähettiläille ja muille mahtimiehille, että Henrik oli rikas kuningas, joka pystyi murskaamaan vihollisensa ja palkitsemaan tukijansa.
Ylenpalttiset pidot järjestettiin yleensä linnan tai palatsin ”suuressa salissa” eli suorakaiteen muotoisessa suuressa huoneessa, joka oli ollut tärkeä osa englantilaisia linnoja keskiajalta lähtien. Henrikin noin 60 linnasta kenties merkittävin oli Hampton Court, jonka suureen saliin mahtui peräti 336 vierasta.
Sekä ruokalista että vieraiden istumajärjestys juhlasalissa olivat aina pienintäkin yksityiskohtaa myöten harkittuja, sillä Henrik VIII tiesi, että viholliset oli helpompi murskata juhlapöydässä kuin taistelukentällä.
Vieraiden istumapaikka salissa perustui tarkkaan arvojärjestykseen, jossa otettiin huomioon niin vieraan aatelisarvo kuin asema hovissa.
Arvokkaimmat vieraat saivat paikan kuninkaan pöydästä, joka sijaitsi ovea vastapäätä olevan takaseinän edessä. Mitä merkittävämpi henkilö oli hovissa, sitä lähempänä kuningasta hän istui.
Salissa oli myös kolme pitkää pöytää, jotka muodostivat kuninkaan pöydän kanssa suuren E-kirjaimen. Näihin pöytiin sijoitettiin istumaan vähemmän tärkeät henkilöt, toki heidätkin tarkan nokkimisjärjestyksen mukaisesti.
Mitä lähempänä salin ulko-ovea vieras istui, sitä viileämmän vastaanoton kuningas hänelle soi – myös kirjaimellisesti, sillä renessanssiajan linnat eivät olleet kovinkaan lämpimiä.
Jotta kenellekään ei jäisi epäselväksi, kuka oli pitojen päähenkilö, kuningas istui koristellun kangaskatoksen eli niin sanotun baldakiinin alla valvoen, ettei kukaan noussut pöydästä ennen häntä.
Kuninkaan lautasen vieressä oli suuri hopeinen suola-astia, kun taas muut ruokailijat joutuivat tyytymään vaatimattomampiin suola-astioihin.
Henrik VIII:n lempiruoka: lihaa lihan kera
Tavallisella kansalla oli harvoin varaa lihaan tai kalaan, mutta Henrikin pitopöytä suorastaan notkui liha- ja kalaherkkuja.
Arkisin hovin ylin eliitti söi noin kilon lihaa päivässä, mutta juhlissa sitä kului vielä paljon enemmän, sillä kaikki vieraat maistoivat härkää, lammasta, vasikkaa ja kaniinia. Kuninkaallisella ruokalistalla oli yleensä myös kyyhkystä, hanhea, fasaania ja muita lintuja sekä lohta, äyriäisiä ja simpukoita.
Kun kuningas halusi todella tehdä vaikutuksen valtakuntansa eliittiin, hän tarjoili riikinkukkoa. Suurena herkkuna pidettiin myös paahdettua joutsenta, jonka päähän asetettiin tarjoiltaessa koristeeksi kultakruunu.
Joutsen onkin noista ajoista lähtien liitetty niin tiiviisti kuninkaallisiin, että britit eivät vieläkään saa syödä joutsenta ilman kuningattaren kirjallista lupaa.
Lihan ohella vieraille tarjoiltiin esimerkiksi keitettyjä porkkanoita, nauriita, ja retiisejä, mutta salaattiin 1500-luvun ihmiset suhtautuivat varauksella, ja kypsentämättömiä hedelmiä ja kasviksia pidettiin jopa vaarallisina.
”Sivuuta vihreät salaatit ja raa’at hedelmät, sillä ne tekevät herrasi sairaaksi”, varoiteltiin vuonna 1500 ilmestyneessä keittokirjassakin.