Wiki Media
Maria Stuart salakieli

Harrastelijat mursivat kuningattaren salakielen

Maria Stuart oli vankina 19 vuotta, mutta hänen salakieliset kirjeensä paljastavat hänellä olleen silti paljon vaikutusvaltaa. Nyt, 450 vuotta myöhemmin, kolme harrastelijaa on murtanut kirjeiden koodin.

Kolme harrastelijakoodinmurtajaa Israelista, Saksasta ja Japanista on onnistunut ensimmäisenä murtamaan Skotlannin kuningattaren Maria Stuartin 55 kirjeessään käyttämän salakielen. Kolmikko julkaisi työnsä tulokset tutkimusartikkelissa.

Maria Stuart kirjoitti kirjeet salakielellä ollessaan vangittuna Englannissa. Hän oli Englannin kuninkaan Henrik VII:n lapsenlapsenlapsi, ja hänellä oli monien mielestä vahvempi oikeus Englannin valtaistuimeen Elisabet I:llä. Maria kuitenkin hävisi valtataistelun Elisabetille ja oli vankina 19 vuotta, kunnes hänet mestattiin vuonna 1587.

Maria Stuart salakieli

Koodin murtajat ovat julkistaneet muun muassa tämän ohjeen kirjeiden salakielen tulkitsemista varten.

© George Lasry

Historioitsijoiden toivotaan jatkavan työtä

Maria Stuartin koodikieli koostuu 57 merkistä, jotka muodostavat eri tavoin yhdisteltyinä kirjaimia ja sanoja. Maria käytti koodikieltä viestiäkseen Englannissa ja muualla toimineiden kannattajien kanssa. Julkaistu aineisto osoittaa, että hänellä oli vankeudessakin paljon vaikutusvaltaa ja hän uskoi Elisabetin haluavan tappaa hänet.

Elisabet I:n kirjeiden perusteella historioitsijat tietävät, että tosiasiassa tämä kieltäytyi toistuvasti teloittamasta serkkuaan ja että Marian kuolemaa toivoivat ensisijaisesti Elisabetin neuvonantajat.
Koodinmurtajat toivovat, että heidän työnsä auttaa historioitsijoita saamaan uutta tietoa kuningattarien valtataistelusta.

”Dekoodatun aineiston suuren määrän vuoksi – sitä on noin 50 000 sanaa eli kokonaisen kirjan verran – olemme toistaiseksi julkistaneet kirjeistä vain alustavia yhteenvetoja ja vain muutamia niistä kokonaisuudessaan”, koodinmurtajat kertovat.