Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

louis xiv muotokuva

Haisiko Aurinkokuningas?

Ludvig XIV:n aikaan lämpimiä kylpyjä pidettiin tautien levittäjinä. Siksi Aurinkokuningas käytti runsaasti hajuvesiä ja vaihtoi paitaa monta kertaa päivässä.

Château de Versailles

Useimpien 1600- ja 1700-luvulla eläneiden aikalaistensa tavoin myös Ranskan Aurinkokuningas Ludvig XIV kaihtoi kuumia kylpyjä.

Tuon ajan lääkärit nimittäin tiesivät aivan oikein, että lämmin vesi avaa ihohuokoset, ja siksi he uskoivat kehon olevan erityisen altis etenkin seisovassa vedessä piileville taudeille. Tuohon aikaan jopa ruton uskottiin leviävän kylpyveden välityksellä.

Omana aikanaan Aurinkokuningasta pidettiin kuitenkin puhtausintoilijana, sillä hän otti joka aamu ”kuivakylvyn” – eli ­palvelijat pyyhkivät hänen kehonsa aqua vitaella eli etanolilla, joka oli 90 prosent­tisesti alkoholia.

Vain kasvonsa Ludvig huuhteli kylmällä vedellä. Päivittäinen pesu ei kuitenkaan auttanut Ludvigin pahanhajuiseen ­hengitykseen eikä hikoiluun.

Muun muassa Voltaire kirjoitti Versaillesin kammottavasta löyhkästä.

© Château de Versailles

Kuningas joutui vaihtamaan paitansa kolmesti päivässä ja käyttämään niin runsaasti hajusteita, että häntä kutsuttiin ”Suloiseksi kukkaseksi”.

Ludvigille kehitettiin jatkuvasti uusia ­parfyymejä, jotta hänellä olisi oma tuoksu jokaiselle viikonpäivälle.

Kuninkaan vaatteet taas pestiin ruusua, jasmiininkukkaa ja myskiä sisältävällä vedellä.

Vanhemmiten Ludvig käytti vain appelsiininkukkaa sisältäviä tuoksuja – mahdollisesti siksi, että hän oli ajan mittaan allergisoitunut monille parfyymien yleisille ainesosille.

Lue myös:

Kuninkaalliset

Aurinkokuninkaan linna oli oikea sikolätti

15 minuuttia
french musketeers
Sota

Muskettisoturit olivat Aurinkokuninkaan valiosotilaita

15 minuuttia
marie-antoinette, von fersen, kirje
Kuninkaalliset

Yllätysuutinen: Marie Antoinettella oli ruotsalainen rakastaja

2 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota