Alamy

GALLERIA: Elisabetin vaiherikas elämä

Britannian kuningatar Elisabet II on kuollut. Hän ehti kokea niin toisen maailmansodan kauhut, britti-imperiumin hajoamisen kuin lukuisia perheskandaaleja.

Tervetuloa maailmaan

Prinsessa Elisabet syntyi 21. huhtikuuta 1926. Hänestä tuli kruununperijä, kun hänen setänsä Edvard VIII luopui kruunusta voidakseen avioitua yhdysvaltalaisen Wallis Simpsonin kanssa vuonna 1936 ja Elisabetin isä nousi valtaistuimelle.

Wikimedia Commons

Prinsessan kasvuvuodet

Elisabet sai opetusta kotonaan Buckinghamin palatsissa samoin kuin pikkusisarensa prinsessa Margaret. Häntä pidettiin iloisena, tarkkaavaisena ja älykkäänä. Hän teki suuren vaikutuksen muun muassa Winston Churchilliin.

Wikimedia Commons

Elisabet sodassa

Kuningasperhe ei suostunut lähtemään sodan aikana pakoon Kanadaan saksalaisten Britanniaan tekemistä ilmahyökkäyksistä huolimatta. Kun Elisabet täytti 18, hän kouluttautui armeijassa mekaanikoksi.

Ministry of Information / Wiki Commons

Rakastunut prinsessa

Elisabet kiinnitti jo 13-vuotiaana huomionsa 18-vuotiaaseen merikadetti Philip Mountbatteniin. He aloittivat kirjeenvaihdon, ja parin vuoden päästä prinsessa oli tehnyt päätöksensä. Pari vihittiin Westminster Abbeyssä vuonna 1947.

Nationaal Archief / Wikimedia Commons

Poika Charles

Nuoripari asettui asumaan Lontooseen Clarence Houseen saadakseen olla rauhassa – Philipin oli vielä opeteltava kuninkaallista elämää. Seuraavana vuonna (1948) Elisabet synnytti parin ensimmäisen lapsen, Charlesin. Vallanperimys oli turvattu.

Wikimedia Commons

Kultavaunuissa kruunajaisiin

Miljoonat britit pakkautuivat tv:n ääreen, kun Elisabet II kruunattiin virallisesti kuningattareksi 2. kesäkuuta 1953. Seremonia Westminster Abbeyssä televisioitiin pääministeri Winston Churchillin vastustelusta huolimatta.

Library and Archives of Canada / Flickr

Tyylillä valtaan

Kruunajaisseremonian päätteeksi Elisabet sai päähänsä kruunun, ”The Imperial State Crownin”. Se on koristeltu 2 868 timantilla, 273 helmellä, 17 safiirilla, 11 smaragdilla ja viidellä rubiinilla.

Cecil Beaton / Wikimedia Commons

Pitkät jäähyväiset

Brittiläinen imperiumi oli laajimmillaan vuonna 1913, jolloin se käsitti neljäsosan maailman väestöstä. Elisabetin aikana mm. Ghana (1957), Kypros (1960), Tansania (1961), Qatar (1971), Bahama (1973) ja Rhodesia (1980) irtautuivat imperiumista.

Library and Archives Canada / Flickr

Kuninkaallinen perhe

Charles (syntyi 1948) on esikoisena ensimmäinen kruununperimyksessä. Hän on valmistautunut tehtäväänsä opiskelemalla arkeologiaa, antropologiaa ja historiaa Cambridgessa (MA vuonna 1975).

The British Monarchy / Flickr

Kuninkaallinen perhe

Anne (1950) avioitui vuonna 1973 kapteeni Mark Phillipsin kanssa, mutta avioliitto ajautui vaikeuksiin ja pariskunta erosi. Prinsessa on nykyään naimisissa vara-amiraali Timothy Laurencen kanssa ja hoitaa ahkerasti kuninkaallisia edustustehtäviä.

The British Monarchy / Flickr

Kuninkaallinen perhe

Andrew (1960) on monien mukaan Elisabetin suosikkipoika. Hän osallistui Falklandin sotaan helikopterilentäjänä (1982). Kun hän joutui syytteeseen alaikäisen hyväksikäyttämisestä vuonna 2021, hän joutui luopumaan arvonimistään ja virallisista tehtävistään.

The British Monarchy / Flickr

Kuninkaallinen perhe

Edward (1964) perusti 27-vuotiaana tv-tuotantoyhtiön, joka teki ohjelmia etenkin kuninkaallisista ja heidän historiastaan. Hän sai paljon kritiikkiä asemansa hyödyntämisestä. Vuodesta 2002 Edward on keskittynyt kuninkaallisiin velvollisuuksiin.

The British Monarchy / Flickr

Kruunupää matkalla

Vaikka brittiläinen imperiumi hajosi, Elisabet on 1950-luvun alusta ollut Britannian lisäksi 15 itsenäisen valtion hallitsija Kansainyhteisöön kuuluvassa Commonwealth Realmissa. Yksi näistä maista on Australia (kuva, 1970).

Queensland State Archives / Wikimedia Commons

Juhlien kuningatar

Kuningatar järjestää Lontoon ytimessä sijaitsevassa Buckinghamin palatsissa juhlallisia illallisia harvoille ja valituille. G7-huippukokouksessa vuonna 1977 vieraslistalla olivat muun muassa Yhdysvaltain presidentti Jimmy Carter, Länsi-Saksan liittokansleri Helmut Schmidt ja Kanadan pääministeri Pierre Trudeau.

National Archives and Records Administration / Wikimedia Commons

Annus horribilis

”En voi tarkastella vuotta 1992 pelkällä ilolla. Se ollut varsinainen annus horribilis”, kuningatar totesi vuoden 1992 lopulla. Charlesin, Andrew’n ja Annen avioliitot hajosivat ja Windsorin linnassa oli tulipalo.

Shutterstock

Dianan kuolema

Prinssi Charlesista eronnut prinsessa Diana kuoli traagisessa auto-onnettomuudessa Pariisissa 31. elokuuta 1997. Kansa oli raivoissaan ja suruissaan, mutta kuningatar piti muistopuheen vasta viiden päivän päästä pääministeri Tony Blairin kehotuksesta.

Robert Sullivan / Flickr

Monarkkina ihmisiän

  1. helmikuuta 2022 Elisabet II viettää valtansa platinajuhlia hallittuaan Britanniaa 70 vuotta. Näin kuningatar on kauimmin hallinnut brittimonarkki kautta aikojen – ja yksi kauimmin hallinneista maailmassa. Johdossa on Ranskan Aurinkokuningas Ludvig XIV, joka hallitsi 72 vuotta ja 110 päivää.
Ralph P.H. / Wikimedia Commons