8 erikoista hallitsijaa
Historia on tulvillaan varsin erikoisia hallitsijoita ja valtionpäämiehiä. Tähän on koottu lyhyt esittely kahdeksasta hämmästystä herättäneestä vallanpitäjästä.

Caligula, Rooman keisari vuosina 12–41. (Ny Carlsberg Glyptotek)
Historiassa on kasapäin kuninkaita, kuningattaria, keisareja ja muita kruunupäitä. Joukossa on ollut niin hyviä ja valistuneita hallitsijoita kuin omituisia egosentrejä ja verenhimoisia tyranneja. Tässä poimintoja erikoisimmasta päästä.
1. Huvitteleva kuningatar
Englannin kuningatar Anne (1665–1714) osasi kiusoitella muita. Hänellä oli serkku, lordi Cornbury, jolla oli tapa kulkea naiseksi pukeutuneena. Anne nimitti serkkunsa New Yorkin ja New Jerseyn kuvernööriksi, mikä ärsytti siirtokuntalaisia. Juuri sitä Anne ilmeisesti halusikin.
2. Kuningas, joka ei ollut koskaan kotona
Englannin kuningas Rikhard Leijonamieli (1207–1272) on monien mielestä hyvä esimerkki lempeästä ja valistuneesta hallitsijasta. Hän ei kuitenkaan juuri koskaan ollut kotona, sillä kymmenen hallitsijavuotensa aikana hän oleskeli Englannissa kaikkiaan vain viisi kuukautta.
3. Hallitsija, joka jaksoi ja jaksoi
Pisimmän työrupeaman teki Pepi II. Egyptiläisten kirjoitusten mukaan hän hallitsi kaikkiaan 90 vuotta, 2566 –2475 eaa.
4. Vainoharhainen tsaari
Venäjän Iivana IV tunnetaan nimellä Iivana Julma. Vuosina 1530–1584 hallinnut tsaari ei saanut lisänimeään turhasta. Hän lienee historian verenhimoisin johtaja. Kun hän hyökkäsi Novgorodiin 1570, hän surmautti 60 000 siviiliä, jotka eivät olleet edes osallistuneet taisteluihin. Vainoharhaisella Iivanalla oli tapana katua syntejään jo ennen kuin hän ryhtyi seuraavaan veritekoon.
5. Hullu keisari
Caligula (12–41) oli Rooman keisareista ehkä häikäilemättömin. Hallintokautensa ensimmäisinä kuukausina hän oli kansan keskuudessa suosittu, kunnes vakava kuumetauti muutti täysin hänen luonteensa. Hän surmautti syyttä lukuisia ihmisiä ja syötti sirkuksen leijonille rikollisia, sillä se oli edullisempaa kuin muun lihan hankkiminen.
6. Rangaistus on kuolema
Noin vuonna 621 eaa. kreikkalainen Ateenassa toiminut lainsäätäjä, arkontti Drakon oli sitä mieltä, että ankarat rangaistukset olivat paras tapa pitää yhteiskunta tasapainossa. Niinpä varsin pienistäkin rikkomuksista saattoi rangaistuksena olla kuolema. Drakonin kirjaamat lait kumottiin 25 vuotta myöhemmin, kun Solon (638–559 eaa.) poisti kuolemantuomion kaikista muista rikoksista paitsi murhasta.
7. Kylmästä piittaamaton presidentti
Yhdysvaltojen yhdeksäs presidentti William Harrison oli sitä mieltä, että päällysvaatteet ovat turha keksintö. Hän vannoi virkavalansa 1841 ulkona kylmässä, tuulessa ja sateessa ilman päällystakkia. Valan jälkeen hän vielä piti kaksi ja puoli tuntia pitkän puheen ja ajoi kulkueessa kaupungin läpi. Ei ollut mikään ihme, että näyttävän ajelun jälkeen Harrison sai keuhkotulehduksen. Hän makasi sairaana ja tiedottomana noin kuukauden ja kuoli. Presidenttikausi jäi siis kovin lyhyeksi.
8. Sukupuolisekaannus valtaistuimella
Kun nuori Jadwiga vuonna 1384 nousi Puolan hallitsijaksi, hänen sukupuolensa aiheutti ongelmia. Vaikka Jadwiga oli nainen, häntä kutsuttiin kuninkaaksi. Syynä moiseen oli se, että maan laissa ei ollut otettu huomioon sitä mahdollisuutta, että valtaistuimella saattaisi olla nainen. Hallitsijaa kutsuttiin kuninkaaksi – sukupuolesta riippumatta.
en.wikipedia.org
Nationalencyklopædien