Public Domain
Drag-kuningatar.

Kuka oli ensimmäinen drag-kuningatar?

Tuohtuneet yhdysvaltalaiset saivat 1880-luvulla lukea sanomalehdistä, miten poliisi oli pidättänyt villeissä juhlissa naisten vaatteisiin pukeutuneita miehiä. Juhlia emännöi orjaksi syntynyt mies.

Vuonna 1887 Washington D.C.:n poliisi ratsasi lukuisia laittomia juhlia.

Washington Critic -sanomalehden mukaan poliisi kohtasi ratsiassa kuusi mustaa miestä, jotka olivat pukeutuneet ”tyylikkäisiin naisten vaatteisiin korsetteja, alushameita, pitkiä sukkia ja kenkiä myöten”.

Muutamaa kuukautta myöhemmin Evening Star -lehti kirjoitti toisesta ratsiasta, jossa poliisi niin ikään pidätti mustia miehiä ”räikeissä silkki- ja satiinileningeissä”.

Laittomia juhlia emännöi William Dorsey Swann, jota pidetään ensimmäisenä itsensä drag-kuningattareksi määritelleenä miehenä.

Mustaihoinen Swann oli syntynyt orjaksi, mutta hänestä tuli vapaa orjuuden lakkauttamisen jälkeen vuonna 1865.

Swann järjesti 1880- ja 1890-luvuilla drag-juhlia, joihin osallistui pääasiassa homoseksuaalisia entisiä orjia. Öisissä juhlissa miehet pukeutuivat naisten vaatteisiin ja niissä laulettiin, tanssittiin ja harrastettiin seksiä. Vieraat kutsuivat Swannia nimellä ”Queen of drag” – jossa sana ”drag” viittaa naisen asuun.

Kreikassa miehet esittivät naisia

Miehet ovat pukeutuneet naisiksi muinaisista ajoista lähtien. Esimerkiksi antiikin Kreikassa naisia ei päästetty näyttämölle, joten miehet esittivät myös naisrooleja.

Sateenkaarihistorioitsija Channing Gerard Josephin mukaan Swannia voidaan pitää ensimmäisenä nykyisen kaltaisena drag-kuningattarena, koska hän yhdisti tietoisesti sukupuolirooleilla leikittelyn kamppailuun seksuaali-identiteettinsä puolesta.

Swann joutui kerta toisensa jälkeen vaikeuksiin poliisin kanssa, kuten uutenavuotena 1895, jolloin poliisit tunkeutuivat hänen kotiinsa ja pidättivät hänet ”kotinsa järjestyshäiriöiden” vuoksi, mikä oli tapa viitata ilotaloihin.

Tuomari tuomitsi Swannille 10 kuukautta vankeutta mutta ilmoitti toivovansa, että olisi voinut tuomita 10 vuotta. ”Varastaminen ja pahoinpitely eivät ole mitään verrattuna siihen, mitä nämä ihmiset tekevät”, tuomari totesi.

Swann jatkoi taistelua oikeuksiensa puolesta, ja hän jopa kirjoitti presidentti Grover Clevelandille anoakseen armahdusta – tuloksetta.