Amgueddfa Cymru – National Museum Wales

Walesista löytyi irvokas sormus

Kultaa, kallo ja kylmäävä viesti – walesilaisessa sormuksessa on kaikki se, mikä saa karvat nousemaan pystyyn niin arkeologin kuin maallikonkin niskassa.

Onnekas walesilainen metallinetsijä teki epätavallisen löydön.

Kun David Balfourin metallinetsin piippasi Carreghofassa lähellä Englannin rajaa, mies kaivoi maasta erittäin harvinaisen kultasormuksen. Sormusta koristi kallo, jota kiersi latinankielinen teksti ”Memento mori”, ”muista kuolevaisuutesi”.

Asiantuntijoiden mukaan sormus on joko Tudorien ajalta tai Stuartien kauden alusta eli vuosilta 1550–1650.

Ilmaisu ”Memento mori" on peräisin antiikin filosofeilta, ja sitä viljeltiin ahkerasti niin Rooman valtakunnassa kuin kristinuskon alkuaikoinakin.

Väkeä kuoli kuin kärpäsiä

Walesin kansallismuseon tutkijoiden mukaan sormuksen synkkä viesti kertoi korkeasta kuolleisuudesta 1500- ja 1600-luvun Walesissa, missä ihmiset eivät eläneet kovin vanhoiksi tautien ja kehnojen elinolosuhteiden vuoksi.

Kuva-aihe ja teksti olivat siksi tarkoitettu varoitukseksi elämän lyhyydestä ja katoavaisuudesta.

Synkät korut eivät olleet vain walesilainen ilmiö. 1500- ja 1600-luvuilla Memento mori -korut olivat suosittuja kaikkialla Euroopassa. Luut, kallot ja kaiverrukset ihmiselon katoavaisuudesta koristivat sekä sormuksia että rintakoruja. Taiteilijat maalasivat kuvia kalloista, tiimalaseista ja kuihtuneista kukista, jotka todistivat väistämätöntä rappiota ja kuolemaa.