shutterstock

Walesin Atlantis löytyi vanhalta kartalta

Brittiprofessorien mukaan myytti uponneesta walesilaisesta valtakunnasta voikin olla totta. Todisteet löytyivät yksityiskohtaisesta keskiaikaisesta kartasta.

Brittiprofessorien mukaan myytti uponneesta walesilaisesta valtakunnasta voikin olla totta. Todisteet löytyivät yksityiskohtaisesta keskiaikaisesta kartasta.

Walesin länsirannikolla sijaitsevan Cardiaan Bayn asukkaat ovat yli 800 vuoden ajan kertoneet tarinoita kahdesta salaperäisestä mereen kadonneesta saaresta. Nyt on käynyt ilmi, että tarinat saattavatkin olla totta.

Saaret, joita kutsutaan myös ”Walesin Atlantikseksi”, mainittiin ensimmäisen kerran The Black Book of Carmarthen -kirjassa, joka on kokoelma tarinoita Walesin sankareista noin vuodelta 1250.

Kirjan mukaan saarilla vaikutti aikoinaan Cantre’r Gwaelodin kuningaskunta. Nyt professori Simon Haslett Swansean yliopistosta ja David Willis Oxfordin yliopistosta ovat löytäneet viitteitä saarten olemassaolosta. Saaret on nimittäin merkitty ensimmäiseen yksityiskohtaiseen Britteinsaarten karttaan noin vuodelta 1280.

”Karttaan on merkitty selvästi kaksi saarta, mikä voi hyvinkin tukea ’Carmarthenin mustan kirjan’ aikalaismainintoja kadonneesta valtakunnasta”, Haslett toteaa.

Laiska neito aiheutti saarten tuhon

Paikallisen uskomuksen mukaan saaret katosivat, koska laiska neito ei sulkenut kaivon kantta kunnolla. Kaivo tulvi, ja saaret katosivat veden alle.

Uskottavampi selitys 1600-luvulta mainitsee padot, jotka suojasivat alavia saaria tulvilta. Yksi valtakunnan hallitsijoista kuitenkin laiminlöi patojen kunnossapidon, jolloin meri mursi ne ja nielaisi Cantre’r Gwaelodin.