VollwertBIT

Virosta löytyi keskiajan konttialus

Arkeologit iloitsivat löydettyään tähän asti suurimman ja parhaiten säilyneen keskiaikaisen rahtialuksen. Alustyyppi auttoi hansakaupunkeja hallitsemaan koko Itämeren kauppaa.

1300-luvun alussa Tallinnan satamassa upposi rahtilaiva. Nyt, 700 vuotta myöhemmin, sen hylky löytyi rakennustöissä.

Tähänastisissa tutkimuksissa on saatu viitteitä siitä, että kyse on luultavasti tähän asti suurimmasta ja parhaiten säilyneestä koggista. Aluksen kantokyky on ollut noin 200 tonnia.

”Se on erittäin hyvin säilynyt verrattuna Bremenin koggiin”, arkeologi Mihkel Tammet kaivauksista vastaavasta Muinasprojekt OÜ:sta selittää.

Bremenin koggi on rahtialus, jota on tähän asti pidetty harvalukuisten löydettyjen koggien helmenä. Se löydettiin vuonna 1962 Weserjoen suulta, ja sen pituus oli 23 metriä ja leveys 7,6 metriä. Tallinnan koggin arvioidaan olleen metrin pidempi ja puolitoista metriä leveämpi ja sen puuosien arvellaan säilyneen kokonaan.

Niin sanottu Bremenin koggi on esillä Bremerhavenissa Saksan merenkulkumuseossa.

© Olga Ernst

Koggi teki saksalaisista rikkaita

Tallinnan koggin hylky löytyi, kun rakennusurakoitsija oli kaivamassa toimistorakennukselle perustuksia useiden metrien päästä merestä.

”800 vuotta sitten tässä oli kaksi metriä syvää vettä”, Tammet selittää.

Tallinnan koggin hylky dronekuvassa.

© Silver Jäger

Keskiajalla koggi oli Euroopan tärkein alustyyppi. Se oli suunniteltu kaupankäyntiin, ja sen ruumaan mahtui suuria määriä tavaraa.

Koggi yhdisti Eurooppaa aikakaudella, jolloin tavarankuljetus sujui nopeammin meritse kuin maitse. Hansaliitto eli pääasiassa pohjoissaksalaisten kauppakaupunkien liitto suosi usein hansalaivaksikin kutsuttua alustyyppiä. Tallinnan koggi on luultavasti kuulunut juuri Hansalle.

LUE MYÖS: Hansakaupungit – merten ja kaupan hallitsijat