Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Tuhat vuotta sitten elänyt soturi oli muunsukupuolinen

Muinaisen suomalaissoturin dna-analyysi yllätti arkeologit ja sukupuolentutkijat.

Veronika Paschenko

Arkeologit yllättyivät tehdessään kaivauksia suomalaisen soturin haudassa vuonna 1968. 1000-luvulla haudattu vainaja oli asiantuntijoiden kuvauksen mukaan puettu ”ajalleen tyypillisiin naisten vaatteisiin”, mutta haudassa oli myös aseita, jotka asiantuntijat yleensä yhdistävät miehiin.

Tutkijat pohtivat, oliko kyseessä miehen ja naisen kaksoishauta vai oliko vainaja kenties ollut naispuolinen soturi. Vainajan jäännösten uudet tutkimukset osoittavat, että hän syntyi miehenä mutta hänellä oli ylimääräinen X-kromosomi. Niinpä hänellä on esimerkiksi saattanut olla tavallista pienemmät miehen sukuelimet ja suuremmat rinnat.

Vaatetus viittaa siihen, että vainaja mielsi itsensä naiseksi mutta toteutti myös miehistä rooliaan soturina.

Soturin haudasta löytyi arvokkaita esineitä, kuten pronssikahvainen miekka ja kaksi soikeaa solkea.

© Museovirasto

Ei sysätty yhteisön ulkopuolelle

Poikkeavasta ulkonäöstään huolimatta soturia ei selvästikään ollut syrjitty.

Turun yliopiston arkeologin Ulla Moilasen mukaan vainaja oli luultavasti arvostettu henkilö yhteisössään. Tästä kertovat muun muassa hänen mukanaan haudatut arvokkaat korut ja aseet.

Nonbinäärinen soturi voikin olla ensimmäisiä arkeologisia todisteista siitä, että sukupuoli ja sukupuoliroolit eivät muinoinkaan olleet tarkkaan rajattuja.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota