Antiquity Journal, Shutterstock

Teinityttöä rangaistiin julmasti

Tyttö kuoli raa’alla tavalla 800-luvulla anglosaksien oikeuskäytännön seurauksena. Kidutus ja runtelu olivat yleisiä rangaistuksia rikoksista.

1960-luvulla Britanniasta löytyneen kallon tutkimukset kertovat anglosaksien raakalaismaisista tavoista. 15–18-vuotiasta tyttöä rangaistiin 1 200 vuotta sitten erittäin julmalla tavalla.

Kallossa nenäontelon ja ylähampaiden välisessä luussa olevien jälkien perusteella tytöltä oli leikattu nenä ja huulet irti. Viiltojälki otsassa viittaa siihen, että tyttö ilmeisesti myös skalpeerattiin.

Otsassa oleva pitkä ja suora viiltojälki viittaa siihen, että tyttö skalpeerattiin.
Nenä irrotettiin syvällä viillolla, joka leikkasi palan pois luusta nenän ja suun välistä.

© Antiquity Journal

Tukehtui ehkä omaan vereensä

Kallon vammoissa ei ole paranemisen merkkejä, joten tyttö on kuollut pian runtelunsa jälkeen. Joko hän tukehtui omaan vereensä tai vuosi kuiviin, kun veitsi on rikkonut nenän takaosan valtimot, uskoo arkeologi Garrard Cole University College Londonista. Hän johti kallon tutkinutta ryhmää.

Kallo löytyi 75 kilometriä Lontoosta lounaaseen sijaitsevasta Oakridgen kylästä Hampshiresta jo yli 50 vuotta sitten, mutta sitä ei ollut aiemmin tutkittu näin tarkasti.

Teinitytön kallo löytyi kaivauksissa Oakridgestä 1960-luvulla, ja se on viime aikoihin asti ollut unohdettuna varastossa.

© Shutterstock

Ensimmäinen todiste runtelusta

1100-luvulta peräisin olevien anglosaksisten kirjoitusten mukaan kasvojen runtelua käytettiin rangaistuksena, mutta tämä on ensimmäinen kerta, kun julmasta rankaisukeinosta on löydetty arkeologisia todisteita.

Tytön rikosta ei tiedetä, mutta Cole uskoo, että häntä ehkä rangaistiin uskottomuudesta.

Kirjoitusten mukaan anglosaksit käyttivät kasvojen runtelua rangaistuksena naisille esimerkiksi uskottomuudesta. Myös muista rikoksista saatettiin tuomita runneltavaksi erilaisin tavoin.

Anglosaksien laki oli julma

Rahaväärentäjiltä leikattiin käsi irti ja se naulattiin oveen.
© Shutterstock

Eläimeen sekaantumisesta tuomittiin kuolemaan.
© Shutterstock

Kapinoivat orjat hirtettiin tai heidät skalpeerattiin ja ruoskittiin ja heidän pikkurillinsä leikattiin irti.
© Shutterstock