Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

silmäsalvaa keskiajalta

Tehokasta salvaa keskiajalta

Muun muassa sappea ja valkosipulia sisältävä 800–900-luvulta peräisin oleva lääke osoittautui tutkimuksessa yllättävän tehokkaaksi.

Shutterstock

Brittiläisen Warwickin yliopiston tutkijat testasivat yli 1 000 vuotta vanhan ohjeen mukaan tehtyä silmäsalvaa yllättävin tuloksin.

Ohje on 800–900-luvulta peräisin olevasta anglosaksisesta niin sanotusta Baldin lääkintäkirjasta.

Salvaresepti sisälsi morttelissa murskattua sipulia ja valkosipulia, punaviiniä ja lehmän sappea.

Warwickin yliopiston tutkijat kokeilivat salvaa ensimmäisen kerran vuonna 2015, jolloin he totesivat, että se tappoi monenlaisia bakteereja.

Tuloksen rohkaisemana he testasivat voidetta nyt uudelleen niin sanottuihin biofilmeihin eli alustassa kasvaviin bakteereihin ja planktonisiin eli vapaasti nesteessä kasvaviin bakteeriviljelmiin.

Øjensalve fra middelalderen

Bald's Leechbook (Baldin lääkintäkirja) on kirjoitettu 800- tai 900-luvulla Englannissa. Se sisältää lukuisia luonnonlääkinnän reseptejä ja hoitoja, joista jotkin tuntuvat nykyihmisistä hassuilta: esimerkiksi päänsäryn hoitoon ehdotetaan pallomatara-kasvin sitomista otsalle punaisella liinalla.

© The British Library Board

Toivoa diabetespotilaille

Antibiootit tehoavat usein hyvin planktonisiin bakteereihin mutta eivät läpäise biofilmejä, mutta tutkimuksen perusteella Baldin tuhat vuotta vanha silmäsalva voi tehdä senkin.

Laboratorio-olosuhteissa silmäsalva tehosi 11:een hankalaan biofilmiin ja planktonisiin bakteereihin.

Tutkimus on merkittävä myös siltä kannalta, että maailman terveysjärjestö WHO on varoittanut resistenttien bakteerien voivan tappaa vuoteen 2050 mennessä jo 10 miljoonaa ihmistä vuodessa, jollei niiden kukistamiseksi löydetä uusia keinoja.

”Uskomme, että tässä voi olla toivoa etenkin diabeettisten jalkahaavojen (diabetekseen liittyvät krooniset haavaumat, toim. huom.) hoidossa. Niihin muodostuu usein biofilmi, joka estää haavan paranemisen”, brittitutkijat kertoivat CNN:lle

Lue myös:

Keskiaika

Teinityttö skalpeerattiin ja hänen nenänsä leikattiin irti

3 minuuttia
Keskiaika

Englannin kuningas hukutti veljensä viiniin

1 minuuttia
Lincolnshire rutto joukkohauta luostari
Keskiaika

Erikoinen löytö murtaa mustaan surmaan liittyviä uskomuksia

3 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota