Allan Faurskov/Viborg Museum
kolikkokasa, mukana maata

Tanskasta löytyi huikea aarre

Pellosta paljastui yli 6 000 keskiaikaista kolikkoa arkeologian harrastajan tutkiessa maata metallinilmaisimella.

Kun tanskalainen Sidse Stephensen käveli tammikuun alussa 2021 pellolla Viborgin lähellä, hänen metallinilmaisimensa alkoi piipata. Pian Stephensen oli kaivanut maasta 13 kolikkoa 1300-luvulta.

Metallinilmaisin ilmoitti, että siinä ei ollut kaikki, joten Stephensen ilmoitti löydöstään Viborgin museolle, joka lähetti henkilöstöään paikalle vahvistamaan löydön. Museon väki ja Keski-Jyllannin metallinilmaisinyhdistys alkoi kaikessa hiljaisuudessa kaivaa aarretta, joka osoittautui koostuvan 6 673 kolikosta.

Muinaislöydöt kuuluvat Tanskan kansallismuseolle, joka tutkii nyt löydön. Sidse Stephensenille on luvassa huomattava palkkio.

© Allan Faurskov

Rahaa 16 lehmään

Tuo oli merkittävä määrä rahaa keskiajalla, ja sillä olisi saanut noin 16 lehmää tai kolme hyvää työhevosta.

Kolikot ovat ajalta 1310–1330. Se oli Tanskan historiassa myrskyisää aikaa, jolloin suuria osia valtakunnasta oli pantattu saksalaisille ruhtinoille ja levottomuus vallitsi.

Museon tarkastaja Mikkel Kieldsen Viborgin museosta selittää, että ihmiset kätkivät levottomina aikoina arvoesineitään maahan. Ei tiedetä, miksi aarteen omistaja ei koskaan hakenut rahoja. Ehkä hän kuoli maassa raivoavissa sodissa tai kuoli ruttoon, joka muutama vuosi myöhemmin levisi Tanskaan.

Löytöpaikkansa mukaan Stenmosen aarteeksi nimetyt 6 673 rahaa lähetetään ensin kansallismuseoon, mutta arkeologit toivovat niiden pääsevän jonakin päivänä esille rakenteilla olevaan uuteen Viborgin museoon.