Cícero Moraes

Ruotsalainen sotilas sai tanskalaisen kirveestä

Keskiajan sodissa sotilaat saivat hirvittäviä vammoja. Vuonna 1361 käydyn verisen taistelun uhrin kasvojen rekonstruointi näyttää taistelun julmuuden.

Brasilialainen 3D-animaattori Cícero Moraes on laatinut muun muassa hammaslääkärin avustuksella rekonstruktion Gotlannissa vuonna 1361 käydyssä Visbyn taistelussa kaatuneen sotilaan päästä ja kasvoista. Lopputulos on hätkähdyttävä.

Miestä oli isketty kasvoihin terävällä aseella, joka oli halkaissut hänen leukansa ja nenänsä ja irrottanut hampaita.

”Kaikista mahdollisista vammat aiheuttaneista aseista kirves sopii miehen vammoihin parhaiten”, kertoo Cícero Moraes, joka on julkaissut aiheesta tutkimusraportin.

”Mallinsin kirveenterän ja asetin sen luiden kohdalle iskupaikkaan. On vaikea sanoa, oliko kirveen isku tappava, mutta ainakin se aiheutti pehmytkudoksiin suuria vaurioita. Oli järkyttävää nähdä kirves hänen kasvoissaan”, Moraes kertoo.

Myös muilla vainajilla oli vastaavia hirvittäviä vammoja kallossa ja jalkojen luissa.

Tanskan kuningas lahtasi Gotlannin talonpoikia

Talonpoikaisarmeija kärsi vuonna 1361 tappion Tanskan kuninkaalle Valdemar Atterdagille, joka hyökkäsi Gotlantiin. Valdemarin sotaretken pääasiallinen tarkoitus oli saada sotasaalista saaresta, joka oli vaurastunut kaupankäynnillä.

Valdemarin joukot surmasivat ensin 1 800 talonpoikaa Hansakaupunki Visbyn ulkopuolella. Sen jälkeen Visbyn asukkaat antautuivat ja maksoivat tanskalaisille suuria summia säästääkseen henkensä.