Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Thomas Becket murha lyijy

Raaka murha näkyy Alppien jäätiköissä

Englannin arkkipiispan murhalla 1100-luvulla oli ympäristövaikutuksia, jotka ovat edelleen mitattavissa.

British Museum

Syvälle Alppien jäätiköihin on varastoitunut 800 vuotta vanhoja todisteita siitä, että kuohuttava murha saastutti Euroopan ilmakehää merkittävästi.

Nottinghamin yliopiston arkeologit tekivät havainnon jääkairauksissa Sveitsin Alpeilla, jonka jäätiköihin on jäänyt jälkiä ilmakehän kemiallisesta koostumuksesta vuosituhansien ajan.

Tutkijat huomasivat, että lyijyisotooppien määrä ensin laski noin vuonna 1170, jolloin Canterburyn arkkipiispa Thomas Becket murhattiin Englannin kuninkaan Henrik II:n tahdosta. Muutaman vuoden päästä ilmakehän lyijypitoisuus puolestaan nousi selvästi.

Saastuttajana Englannin kaivokset

Asiantuntijat voivat muun muassa säämallinnusten avulla selvittää lyijypölyn kulkeutumista tuulen mukana Englannista Alpeille.

Kun tutkijat vertasivat tuloksiaan keskiajan veroluetteloiden merkintöihin lyijyn ja hopean tuotannosta, he löysivät hämmästyttäviä yhtymäkohtia.

Kun tuotanto ja verot vähenivät, myös jään lyijypitoisuus laski.

Keskiajan suurien kirkkojen katoissa käytettiin valtavia määriä lyijyä, sillä se oli kestävää ja helppoa muokata.

© Shutterstock

Kuningas rakennutti vauhdilla

Arkkipiispan joulukuussa 1170 tapahtuneen murhan jälkeen kirkko kieltäytyi yhteistyöstä kuninkaan kanssa. Se merkitsi verojen maksun lakkaamista ja kaivoksien sulkemista. Parantaakseen suhteitaan kirkkoon Henrik II lupasi paaville rahoittaa uusien kirkkojen pikaista rakentamista.

”Suurten kirkkorakennusten kattoihin käytettiin valtavia määriä lyijyä”, professori Christopher Loveluck kertoi BBC:lle.

Hänen mukaansa jäästä näkyy myös Englannin kuninkaiden kuolinaika, sillä keskiajan hallinnot sulkeutuivat kahden kuninkaan hallitusaikojen välissä. Viralliset rakennushankkeet, joissa lyijyä käytettiin merkittäviä määriä, myös keskeytyivät silloin.

Lue myös:

Bog fra Middelalderen, Marco Polo
Keskiaika

Keskiaikainen irlantilaisteos palaa kotisaarelleen

2 minuuttia
Keskiaika

Köyhästä ritarista tuli Englannin mahtimies

5 minuuttia
Keskiaika

Milloin turnajaisia lakattiin järjestämästä?

2 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota