”Puhuva papukaija” oli kakadu

Tutkijat löysivät 800 vuotta vanhasta käsikirjoituksesta piirroksia Euroopan ensimmäisestä kakadusta.

Euroopan ensimmäinen kakadu oli lahja Egyptin sulttaanilta.

Asiantuntijat ovat tunnistaneet ”puhuvan papukaijan”, josta on neljä piirrosta Pyhän saksalais-roomalaisen keisarikunnan keisarin Fredrik II:n vuosina 1241-1248 laatimassa haukkametsästyskirjassa.

Tutkimusten perusteella lintu on kakadu, ja kyseessä on ensimmäinen eurooppalainen kuvaus linnusta, joita eli noihin aikoihin – ja elää nykyäänkin – Kaakkois-Aasiassa ja Australiassa.

Kaksi suomalaistutkijaa, eläintieteilijät Pekka Niemelä ja Jukka Salo, onnistuivat pitkän tutkimustyön tuloksena tunnistamaan linnun ja määrittämään sen kotiseudun.

Ensimmäinen lajiaan Euroopassa

Todennäköisesti piirroksien mallina ollut kakadu oli myös ensimmäinen lajissaan Euroopassa, kertoo Melbournen yliopisto verkkosivullaan.

Keisari sai 800 vuotta sitten linnun lahjaksi ”Babylonian sulttaanilta”, toisin sanoen Egyptin sulttaanilta Al-Kamililta.

Nykytutkijoille piirros on mielenkiintoinen etenkin sen vuoksi, että se todistaa keskiajan laajoista kauppasuhteista.

Lintu oli ainutlaatuinen lahja

Kakadun elinalueelta Aasiasta Eurooppaan oli matkaa tuhansia kilometrejä, joten matkan on täytynyt kestää vuosia, tapahtuipa se sitten maitse tai meritse.

Kakadu on siksi ollut tavattoman ainutlaatuinen lahja Egyptin hallitsijalta.

Fredrik II ja Al-Kamil olivat tutkijoiden mukaan kirjeenvaihdossa ja vaihtoivat lahjoja keskenään. Sulttaani on siis tiennyt, että keisari oli innokas lintuharrastaja.