Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Pitkäjousi Exeter Kallo

Pitkäjousen voima oli kuin modernien ampuma-aseiden

Keskiajan sotilaiden vammojen tutkimuksessa on saatu hämmästyttävää tietoa pitkäjousen valtavasta voimasta.

Oliver Creighton/University of Exeter/PA & Shutterstock

Keskiajan pitkäjouset olivat niin tehokkaita, että niiden nuolet saattoivat porautua ihmisen kallon läpi lähes nykyaikaisten ampuma-aseiden ammusten voimalla.

Näin osoittaa tutkimus, joka tehtiin Exeterissä sijaitsevan hautausmaan vainajille.

”Tutkimuksen tulos lisää ymmärrystämme keskiaikaisten pitkäjousien voimasta”, kertoi professori Oliver Creighton tiedotteessa.

Agincourt pitkäjousi kallo

Agincourtin taistelussa vuonna 1415 noin 7 000 englantilaista pitkäjousiampujaa pommitti Ranskan armeijaa valtavalla nuolisateella.

© Look And Learn/Bridgeman Images

Luissa oli kuolettavia vammoja

Creighton ja Exeterin yliopiston arkeologit tutkivat Exeterin munkkiluostarin läheltä vuonna 2007 löydettyjä ihmisten luita.

Luut, jotka on ajoitettu ajalle 1284–1447, oli alun perin haudattu muualle mutta siirretty jälkeenpäin luostarin hautausmaalle.

Luiden joukossa oli muun muassa kallo, reisiluu ja sääriluu, joissa oli nuolen aiheuttamia vammoja. Arkeologien mukaan kalloon on osunut nuoli, joka meni sisään oikean silmän päältä, läpäisi aivot ja tuli ulos takaraivosta.

Nuoli porautui luiden läpi

Tutkimuksen mukaan nuoli oli ammuttu pitkäjousella ja siinä oli erityinen haarniskan läpäisevä kärki. Kuten nykyisten tuliaseiden ammukset nuoli jätti pienen sisäänmenoaukon mutta repi kalloon suuremman ulostuloaukon.

Sääriluuhun, joka on mahdollisesti saman ihmisen, nuoli on osunut niin suurella voimalla, että luu on haljennut. Nuolityyppi viittaa siihen, että uhri on saanut kuolettavat vammansa taistelussa.

Nuoli pyöri ilmassa

Vammoista voi nähdä, että nuoli pyöri myötäpäivään osuessaan kalloon. Tiedetään, että keskiajalla nuoliin kiinnitettiin sulkia, jotta ne pyörivät itsensä ympäri ilmassa ja lensivät siksi vakaasti.

Tutkijoiden mukaan on ensimmäisen kerran saatu todisteita siitä, että pitkäjousen nuoli pyöri myötäpäivään. Samaa periaatetta käytetään nykyaikaisissa ampuma-aseissa, joiden piipun rihlaukset saavat luodin pyörimään – yleensä myös myötäpäivään.

Englantilaisten kuuluisat pitkäjouset tekivät läpimurron 1300-luvulla, ja ne olivat ratkaisevassa osassa esimerkiksi Crécyn taistelussa vuonna 1346 ja Agincourtin taistelussa vuonna 1415, joissa Englanti murskasi Ranskan armeijan.

Lue myös:

Lincolnshire rutto joukkohauta luostari
Keskiaika

Erikoinen löytö murtaa mustaan surmaan liittyviä uskomuksia

3 minuuttia
Keskiaika

Miehet myivät vaimojaan kuin karjaa

10 minuuttia
Keskiaika

Ristiretket: Pyhä sota

6 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota