Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Piispan arkisto kätki uskaliaan keskiaikaisen romaanin kappaleita

Tutkijat uskovat, että vasta löydetyt osat kuuluisasta Ruusuromaanista ovat vanhempia kuin eroottisen bestsellerin aiemmin löydetyt kappaleet.

Album/Ritzau Scanpix

Tutkijat löysivät sattumalta osia aiemmin tuntemattomasta versiosta keskiajan eroottisimmasta kertomuksesta, vuonna 1280 ilmestyneestä Ruusuromaanista.

Pergamenttikappaleet löytyivät Englannista Worcesterin hiippakunnan arkistoista, ja niitä oli käytetty toisen teoksen sitomiseen.

Kappaleet tunnistaneen Bristolin yliopiston professorin Marianne Ailesin mukaan Ruusuromaani oli aikanaan menestys ja herätti kohua, sillä se oli äärimmäisen rohkea.

”Sen suosiosta kertoo kokonaan tai osittain säästyneiden käsikirjoitusten määrä – ja tämä löytö tukee oletusta”, professori toteaa.

Seksuaalisesti latautunutta sisältöä

Romaani kertoo rakastajasta, joka kosiskelee sydämensä valittua (ruusu), ja vertauskuvauksellisesti kuvatut kohtaukset ovat niin seksuaalisesti latautuneita, että esimerkiksi eräs brittikääntäjä kieltäytyi 1900-luvun alussa kääntämästä mehukkaimpia kohtia.

Nyt löydetyissä kappaleissa rakastaja muun muassa on pyhäinjäännöksen edessä ja kuvailee pyhiinvaeltajan ”sauvaansa” ”jäykäksi ja vahvaksi” ja puhuu sen työntämisestä ”noihin onkaloihin”.

Sitten hän kertoo, miten hän polvistuu pyhäinjäännöksen eteen ”kahden kauniin pilarin väliin ketterästi ja täynnä energiaa”.

Kappaleita ei löydy vakiokäännöksistä

Marianne Ailesin mukaan romaanin eri versiot poikkeavat toisistaan, eikä nyt löydettyjä kappaleitakaan löydy vakiokäännöksistä.

Hän epäilee, että osat on aikanaan irrottanut kokonaisesta tekstistä joku, joka on pitänyt niitä liian julkeina.

Ruusuromaania on säilynyt noin 300 kappaletta tähän päivään.

Lue myös:

Keskiaika

Miehet myivät vaimojaan kuin karjaa

10 minuuttia
Keskiaika

Ristiretket: Pyhä sota

6 minuuttia
ritari ja neito
Keskiaika

Ritari ajatteli vain seksiä

12 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota