Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Keskiajalla vallinnut käsitys siitä, että noidet varastivat miesten sukuelimiä, ilmeni monella tavalla. Kuvan piirros on peräisin 1400-luvulla ilmestyneestä ranskalaisesta Roman de la Rose -runosta.

© Bibliothèque nationale de France
Yhteiskunta - Keskiaika

Penispaniikki: noitien uskottiin varastavan miesten sukuelimiä

Hiuksianostattavat tarinat noituudesta ja varastettuja peniksiä täynnä olevista linnunpesistä saivat keskiajan miehet pelkäämään noitia.

Saksalainen pappi Heinrich Kramer kirjoitti vuonna 1487 kirjan, joka aiheutti sittemmin lukemattomien naisten kuoleman.

Kirjan nimi oli Malleus Maleficarun eli Noitavasara, ja se sisälsi ohjeita noitavainoja varten.

Noitavasara perustui tarinoihin ja uskomuksiin, ja siinä väitettiin, että sen ohjeiden avulla oli mahdollista todistaa noitien olemassaolo ja tunnistaa heidät. Lisäksi kirja sisälsi ohjeita noituuden vastaiseen taisteluun ja noitien tuhoamiseen.

Kirjassa kuvailtiin myös noitien kammottavaa tapaa varastaa miesten peniksiä, mikä aiheutti pakokauhua miesten keskuudessa.

Noidat piilottivat pippeleitä linunpesiin

Noitavasaran mukaan noidat saattoivat mustan magian avulla loihtia miesten peniksen katoamaan. Penisparkojen kaltoinkohtelu ei kuitenkin päättynyt siihen:

”Noidat (––) keräävät suuren määrän miesten sukuelimiä – jopa 20 tai 30 kerrallaan – ja piilottavat ne linnunpesiin tai arkkuihin. Moni on omin silmin nähnyt elinten alkavan liikkua omin neuvoin, kun noidat ovat syöttäneet niille kauraa ja maissia," Noitavasarassa kerrottiin.

Noitavainojen käsikirja

Noitavasaran mukaan noita saattoi kuitenkin sääliä nöyryytettyä miestä ja myöntyä tämän pyyntöön, jos tämä oikein rukoili häneltä penistään takaisin.

Miehen piti kiivetä puuhun ja etsiä sieltä linnunpesä, joka oli täynnä pippeleitä. Sitten jälkeen hän saattoi valita niistä mieleisensä, kunhan ei ottanut kaikkein suurinta.

Noitavasara oli suosittu teos, ja sillä uskotaan olleen merkittävä rooli Euroopan noitavainoissa.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota