Bridgeman

Päästä varpaisiin: Keskiajan valiosotilaat

Keskiajalla valtioilla ei ollut pysyviä armeijoita, vaan kuninkaan mahti riippui paikallisten ruhtinaiden aseistetuista miehistä. Ritarit olivat heistä pelätyimpiä. Kiireestä kantapäähän haarniskaan pukeutuneet ritarit, joilla oli vuosikausien taistelukoulutus, hallitsivat Euroopan taistelukenttiä.

Ritarin koulutus kesti 14 vuotta

6–13-vuotias: paaši eli hovipoika

Koulutus alkoi pojan ollessa kuusivuotias. Silloin hänestä tuli ritarin tai ruhtinaan paaši eli palvelija, ja hänelle alettiin opettaa ratsastusta, kristinuskoa, yleissivistäviä aineita ja perustaistelutekniikoita.

14–20-vuotias: aseenkantaja

Teini-ikäisen aseenkantajan vastuulla oli hoitaa ritarin hevosta ja varusteita sekä auttaa haarniska ritarin ylle. Taisteluharjoitukset kovenivat, sillä hänen piti jo pystyä puolustautumaan taistelussa.

Aikuinen: ritari

Seitsemän aseenkantajavuoden jälkeen nuorukainen lyötiin ritariksi, jos hänellä oli siihen varaa. Jos hän ei pystynyt ostamaan varusteita, aseita ja hevosia, hän saattoi voittaa niitä turnajaisissa.

Osoita hiirellä ritarin haarniskan eri osia.

Kuuluisin ritari

Edvard ”Musta prinssi” oli voittamaton taktikko. 16-vuotiaana hän johti alivoimaisen englantilaisen armeijan voittoon kahdessa satavuotisen sodan tärkeimmässä taistelussa.

Vuonna 1367 hän johti sotaretkeä Espanjaan, missä hän voitti Nájeran taistelun ja palautti valtaan maanpaossa olleen Kastilian kuninkaan Pietari I:n. Hänen kerrotaan käyttäneen sodassa aina mustaa haarniskaa, mistä hän sai lisänimensä.

Edvard ”Musta prinssi”

© Bridgeman

TIESITKÖ, ETTÄ...

…täydellinen ritarin varustus maksoi 1200-luvulla noin 10 kertaa jousiampujan vuosipalkan?

…sodat olivat ritariaikaan lyhyitä, koska ritareilla oli velvollisuus taistella herransa puolesta vain noin 40 päivän ajan vuodessa? Tämä ehto rajoitti sitä, kuinka pitkälle armeija saattoi edetä.

…haarniska, varsinkin turna­­jaisissa käytetty raskas haarniska, painoi niin paljon, että ritarit oli joskus autettava hevosensa selkään?

…jalustimia pidetään yhtenä tärkeimmistä edellytyksistä ritarien menestykselle? Ilman jalustimia ritarit olisivat menettäneet helposti tasapainonsa ja pudonneet hevosen selästä hyökätessään vihollisen kimppuun. Metalliset jalustimet levisivät Eurooppaan Keski-Aasian ratsastajakansoilta.

…turnajaisissa suosituin laji ei ollut peitsiottelu, jossa ritarit ratsastivat toisiaan kohti peitset tanassa? Keskiajalla turnajais­yleisön mielestä hienointa oli nähdä kahden ritarin taistelevan toisiaan vastaan jalan.