Illig uskoo löytäneensä vihjeen myös keisarin kotikaupungista Aachenista: vuonna 803 valmistuneessa Aachenin katedraalissa on komea kivikupoli, jollaisia ei rakennettu muualle seuraavaan 150 vuoteen. Illigin mukaan ehkä siksi, että kupoli rakennettiin vasta paljon myöhemmin.
Illigin teorian mukaan huijauksen takana on saksalais-roomalainen keisari Otto III, joka ”loikkasi” paavi Sylvester II:n avustuksella vuodesta 702 vuoteen 999 voidakseen kokea Jeesuksen paluun vuonna 1000.
Viikingit murskaavat teorian ”keksitystä keskiajasta”
297 vuoden mittainen ”keksitty keskiaika” on jännittävä ajatuskoe. Entä jos kaksi mahtimiestä olisikin onnistunut rukkaamaan kalenteria kokeakseen Jeesuksen uuden tulemisen?
Varhaiskeskiajalla uskottiin tuomiopäivän koittavan vuonna 1000, joten huijaukselle oli olemassa ymmärrettävä syy. Heribert Illigin esittämät todisteet sen sijaan eivät vakuuta.
Hän väittää keskiaikaisia tekstejä väärennöksiksi, vaikka niiden tiedetään olevan myöhempiä kopioita.
Skandinaviassa Illigin ”keksityt vuosisadat” olivat viikinkiaikaa, jonka olemassaolo voidaan vedenpitävästi todistaa arkeologisilla löydöillä ja ajoittaa tarkasti muun muassa dendrokronologian eli puiden vuosirengasajoituksen avulla.
Illigin teorialla on runsaasti kannattajia, joskaan ei ilmeisesti Pohjoismaissa.
MYYTINMURSKAAJIEN TUOMIO: Kiehtova ajatuskoe.