Nunna lavasti oman kuolemansa

Yorkin arkkipiispan arkistoista löytyi tarina keskiaikaisesta Joan-nimisestä nunnasta, joka halusi niin kiivaasti pois luostaristaan, että hän lavasti oman kuolemansa ja käytti apunaan itseään muistuttavaa nukkea.

Nunnan tekosista kertovan kirjeen kopio löytyi arkkipiispan arkistoista.

Ryhmä keskiaikatutkijoita löysi todisteita siitä, että muuan nunna pakeni 1300-luvulla luostaristaan itseään muistuttavan nuken avulla.

Tutkijat tutkivat, käänsivät ja luetteloivat Yorkin arkkipiispan arkistoja vuosilta 1304–1405, kun he törmäsivät varsin eriskummalliseen tapaukseen.

Nukke hämäsi koko luostaria

Tapauksesta kirjoitti vuonna 1318 William Melton, joka toimi arkkipiispana vuosina 1317–1340. Hän kirjoitti Beverleyn (pikkukaupunki 50 kilometrin päässä Yorkista) dekaanille Joan-nimisestä nunnasta, joka oli paennut St. Clementin luostarista ja oli saattanut tulla Beverleyyn.

”Hän on mitä röyhkeimmällä tavalla hyljännyt sekä uskonnon moraalin että oman sukupuolensa vaatimattomuuden”, kirjoitti piispa raivoissaan kollegalleen.

Melton kuvailee kirjeessään, miten Joan teeskenteli ensin sairasta ja lopulta lavasti kuolemansa tekemällä salaliittolaistensa kanssa nuken, ”joka näytti häneltä itseltään”. Mainitut salaliittolaiset ovat saattaneet olla muita nunnia. Nukke meni täydestä Joanin ruumiista, ja se haudattiin luostarin pyhään maahan.

Lihalliset ilot kiinnostivat enemmän

Melton ei kerro, miten Joan paljastui tai mitä hänelle myöhemmin tapahtui, mutta hän toteaa, että Joan ”kääntyi ylimielisesti lihallisten ilojen puoleen ja pois köyhyydestä ja kuuliaisuudesta”.

Tutkijoiden käännökset piispan arkistoista tulevat myöhemmin tänä vuonna kaikkien nähtäville Yorkin yliopiston sivustoon