Centre Charlemagne/Neues Stadtmuseum Aachen.

Museo huusi itselleen arvokolikon eBaysta

Kannattaa tarkistuttaa rahakokoelman arvo asiantuntijalla, ennen kuin kiirehtii myymään sitä. Ranskalaismies myi keskiaikaisen arvokolikon pilkkahintaan.

Saksalainen harrastajanumismaatikko uskoi tuskin silmiään, kun hän katseli rahakokoelmaa, jonka eräs ranskalainen oli laittanut myyntiin verkkohuutokauppa eBayssa.

Kokoelmaan kuului nimittäin myös kolikko, jossa oli frankkien kuninkaan Kaarle Suuren (774–814 jaa.) kuva. Vastaavia kolikoita tiedetään olevan alle 50 kappaletta, joten kolikko näytti todelliselta harvinaisuudelta.

Keräilijä ilmoitti asiasta saksalaiselle Aachenin kaupungille, joka oli aikoinaan Kaarle Suuren valtakunnan pääkaupunki:
”Ranskan eBayssa on myynnissä kolikko, joka näyttää olevan aito Kaarle Suuren dinaari.”

Museo kiirehti tekemään tarjouksen kolikosta ja kertoo saaneensa huudettua sen itselleen ”nelinumeroisella summalla”. Tarkempien tutkimusten jälkeen asiantuntijat vahvistivat, että kyseessä on aito kolikko, jonka arvo on noin 160 000 euroa.

Ranskan lisäksi Kaarle Suuri hallitsi myös Saksaa, Pohjois-Italiaa, Alankomaita ja Belgiaa. Vuonna 800 hänestä tuli Pyhän saksalais-roomalaisen keisarikunnan keisari.

© Château de Versailles/Ary Scheffer

Kolikko oli peräisin isoisän kokoelmasta

Kolikon normandialainen myyjä varmaankin soimaa itseään hätäisestä ratkaisustaan. Sen sijaan, että olisi vienyt rahakokoelman asiantuntijan arvioitavaksi ja myytäväksi, hän halusi tienata nopeasti myymällä kokoelman eBayssa.

Kokoelma oli kuulunut myyjän isoisälle, ja myyjä aikoi käyttää kokoelmasta saamansa rahat talon rakentamiseen. Aachenin museo sen sijaan oli tyytyväinen ostokseensa:

”Hinta oli edullinen, olemme hyvin tyytyväisiä”, sanoo Frank Pohle Neues Stadtmuseum Aachenin Centre Charlemagne -keskuksesta.