Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Miten vanhaksi keskiajalla elettiin?

Sairaudet ja puute laskivat elinikää keskiajalla.

Louvre Museum/Shutterstock

Keskiaikaisilta hautausmailta esiin kaivettujen luiden perusteella tutkijat ovat päätelleet, että keskimääräinen elinikä suuressa osassa Eurooppaa oli 30–35 vuotta. Nykyään Länsi-Euroopassa naiset elävät keskimäärin 84- ja miehet 79-vuotiaiksi.

Keskiajan alhainen elinajanodote ei tarkoittanut sitä, että ihmiset olisivat silloin vanhentuneet nykyistä nopeammin, mutta riski kuolla vakaviin sairauksiin oli tuolloin suurempi ja etenkin lasten suuri kuolleisuus laski keskimääräistä elinikää merkittävästi.

Australialainen lääkäri Henry O. Lancaster julkaisi vuonna 1990 tutkimuksen aateliston elinajanodotteesta keskiajan Englannissa. Kun hän poisti alle 21-vuotiaana kuolleet tilastoista, ilmeni, että muut kuolivat keskimäärin 65-vuotiaana.

Tutkimusten mukaan 20 vuotta täyttäneillä ei-aatelisilla oli 1400-luvun Englannissa vielä 21–28 vuotta elinikää jäljellä. Keskiajalla yli 50-vuotiasta henkilöä pidettiin jo iäkkäänä. Työiän ylittäneitä kuitenkin arvostettiin yhteiskunnassa, ja usein perhe, kirkko tai paikallinen mahtimies tuki heitä.

Etenkin yhteiskunnan ylimmillä portailla moni eli keskimääräistä vanhemmaksi hyvien elinolosuhteiden ja hyvän ravinnon ansiosta; esimerkiksi Venetsian doge eli johtaja Enrico Dandolo oli 98-vuotias kuollessaan vuonna 1205.

Venetsian dogen 98 vuoden elinikä osoittaa, etteivät suinkaan kaikki kuolleet nuorina keskiajalla.

© Wikimedia

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota