BNPS

Metallinilmaisinlöytö: Arvokas kultainen raamattu

Löytö on kooltaan vain 1,5 x 1,5 senttiä, mutta sen löytänyttä onnekasta metallinilmaisinharrastajaa odottaa muhkea löytöpalkkio.

Metallinilmaisinharrastajat löytävät yleensä korkkeja, vanhoja nauloja ja muuta roinaa, mutta brittiläisellä Buffy Baileyllä oli tällä kertaa satumainen onni.

Hän kulki metallinilmaisimineen pellolla Yorkissa Lounais-Englannissa ja kääntyi pois yleiseltä polulta ”välttyäkseen ohikulkijoiden häiritseviltä kyselyiltä”, kun hänen metallinilmaisimensa hälytti havainnosta.

48-vuotias sairaanhoitaja kaivoi vain kämmenen syvyydestä maasta mudan peittämän esineen, jota hän ensin luuli tavalliseksi rihkamariipukseksi. Kun hän puhdisti löytönsä, esiin tuli kuitenkin hyvin erikoinen pikku esine.

Hänellä oli kädessään 600 vuotta vanha avoimen raamatun muotoinen kultakoru. Koru oli taidokkaasti työstetty ja vain 1,5 x 1,5 sentin kokoinen.

”Se oli kiiltävä ja kokoonsa nähden painava – ja aivan ihastuttavan kaunis”, onnekas harrastaja-arkeologi kertoo.

Rikhard III:n ja kuningatar Annen muotokuvat koristavat Cardiffin linnan ikkunaa.

© VeteranMP

Miniatyyri on huiman arvokas

Maapala, jota Bailey tutki, kuului keskiajalla Englannin kuninkaalle Rikhard III:lle. Historiantutkijoiden mukaan kultaraamattu voikin olla kuninkaallinen. Sitä koristavat synnyttämisen suojelupyhimysten Pyhän Leonhardin ja Pyhän Margareetan kuvat.

On siis mahdollista, että raamattu on kuulunut Rikhard III:n vaimolle Anne Nevillelle, joka oli raskaana vuonna 1473. Esineen arvoksi huutokaupassa on arvioitu vähintään noin satatuhatta euroa.