ALSH & Shutterstock
Metallinilmaisin löytö Schleswig-Holstein

Metallinetsijäopiskelija löysi Valdemar Sejrin aikaisen kulta-aarteen

Opiskelija oli tekemässä vasta kolmatta metallinetsintädiplomiin vaadittavaa kenttäharjoitustaan, kun hän teki upean löydön muinaisen Hedebyn läheltä: kauniita keskiaikaisia koruja ja kolikoita Lähi-idästä.

Nicki Andreas Steinmann oli tekemässä vasta kolmatta metallinetsintäharjoitustaan, kun hän teki upean löydön Schleswig-Holsteinissa Saksassa. Steinmann oli harjoittelemassa pakollista metallinetsintädiplomia varten kokeneen ohjaajan johdolla, kun kovaääniset piippaukset ilmaisivat maan alla olevan metallia.

Steinmann kaivoi maata muutaman sentin syvyyteen ja löysi muutaman hopearahan ja jotain kullalta näyttävää. Ohjaaja kutsui paikalle Schleswig-Holsteinin osavaltion arkeologit, jotka ryhtyivät heti tutkimaan, mitä muuta peltoon kätkeytyi.

Metallinilmaisin löytö Schleswig-Holstein

Osasta esineistä löytyi vielä jäänteitä kangaspussukasta, jossa aarre oli aikoinaan haudattu.

© ALSH

Esineet edustavat monia eri tyylejä

Pellosta löytyi peräti 30 hopeakolikkoa, kaksi kullattua sormusta, kaksi upotetuin jalokivin koristeltua korvakorua sekä kaksi rintaneulaa, kerrotaan Schleswig-Holsteinin Arkeologisesta virastosta. Upea löytö on ainutlaatuinen sekoitus eri tyylisuuntia.

Kolikot ovat peräisin Tanskan kuninkaan Valdemar II Sejrin (1202–1241) ajalta, jolloin läheinen Hedeby oli ollut jo pitkään hylättynä.

Korvakorut taas edustavat bysanttilaista tyyliä noin vuodelta 1100. Esineiden joukossa oli myös harvinainen persialaisen Almohad-dynastian (1147–1269) dinaarin kopio, josta oli muokattu skandinaavista tyyliä edustava viitan solki.

”Esineillä on suuri kulttuurinen merkitys”, Schleswig-Holsteinin osavaltion arkeologi Ulf Ickerodt toteaa.

Esineitä ei ollut haudattu syvälle maahan, ja arkeologit uskovatkin, että ne olivat kuuluneet matkalaiselle, joka oli piilottanut arvoesineensä.