Luulöytö kertoo julmasta kidutuksesta keskiajalla

Arkeologit löysivät luurangon, jossa näkyy merkkejä keskiajan tuskallisimpiin lukeutuvasta kidutusmenetelmästä.

Uhri oli 17–20-vuotias, ja tutkijoiden mukaan hänen kätensä ja jalkansa luut oli murskattu, minkä jälkeen hänet oli sidottu teilipyörään.

© De Vanna, L., 2015. La sequenza stratigrafica degli scavi archeologici di Piazza Sant'Ambrogio a Milano & Imageselect.

Arkeologit löysivät Milanon kaupungin keskustassa tehdyissä kaivauksissa nuoren miehen luurangon, jossa oli useita pahoja luunmurtumia.

Molempien säärten ja käsivarsien pitkät luut oli katkaistu, ja selkärangassa oli pistoaseen tekemä vamma. Luuranko on ajoitettu välille 1290–1430.

Uhria kidutettiin

Aluksi tutkijat olettivat, että uhri oli kuollut taistelussa. Luurangon raajoissa olevat yhdenmukaiset, epätavalliset vammat viittasivat kuitenkin johonkin muuhun:

”Historiallisista asiakirjoista tiedetään, että Pohjois-Italiassa käytettiin keskiajalla niin sanottua teilausta kidutus- ja teloitusmenetelmänä”, Milanon yliopiston tutkijat kertoivat.

Ripustettiin teilipyörään

Yksi tutkimusraportin kirjoittajista, Christina Cattaneo, kertoo, että teilauksessa uhri kiinnitettiin suureen kärrynpyörän kaltaiseen rattaaseen, minkä jälkeen pyöveli murskasi hänen käsivartensa ja jalkojensa luut esimerkiksi moukarilla.

Murskatut jäsenet ujutettiin rattaan puolien väliin, ja sitten pyörä nostettiin seipään päälle.

Lopuksi uhri surmattiin miekalla tai katkaisemalla hänen kaulansa. Se voi selittää uhrin selkärangassa olevan pistovamman.

Ehkä pelättiin ruton levittäjäksi

Miehen kallossa olevat vammat viittaavat epäonnistuneeseen yritykseen katkaista hänen kaulansa. Ruumiin vierellä oli kaksi solkea, joita on ehkä käytetty uhrin sitomiseen teilipyörään.

Tutkijoiden mukaan näin julmalla tavalla rangaistiin erittäin vakavina pidetyistä rikoksista, esimerkiksi jos ihmistä epäiltiin ruton levittäjiksi.

Nuori mies oli luurangon perusteella tavallista lyhyempi ja ilmeisesti poikkeavan näköinen, minkä vuoksi hän on ehkä ollut muiden pilkkaama ja hyljeksimä.