Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Uhri oli 17–20-vuotias, ja tutkijoiden mukaan hänen kätensä ja jalkansa luut oli murskattu, minkä jälkeen hänet oli sidottu teilipyörään.

© De Vanna, L., 2015. La sequenza stratigrafica degli scavi archeologici di Piazza Sant'Ambrogio a Milano & Imageselect.
Yhteiskunta - Keskiaika

Luulöytö kertoo julmasta kidutuksesta keskiajalla

Arkeologit löysivät luurangon, jossa näkyy merkkejä keskiajan tuskallisimpiin lukeutuvasta kidutusmenetelmästä.

Arkeologit löysivät Milanon kaupungin keskustassa tehdyissä kaivauksissa nuoren miehen luurangon, jossa oli useita pahoja luunmurtumia.

Molempien säärten ja käsivarsien pitkät luut oli katkaistu, ja selkärangassa oli pistoaseen tekemä vamma. Luuranko on ajoitettu välille 1290–1430.

Uhria kidutettiin

Aluksi tutkijat olettivat, että uhri oli kuollut taistelussa. Luurangon raajoissa olevat yhdenmukaiset, epätavalliset vammat viittasivat kuitenkin johonkin muuhun:

”Historiallisista asiakirjoista tiedetään, että Pohjois-Italiassa käytettiin keskiajalla niin sanottua teilausta kidutus- ja teloitusmenetelmänä”, Milanon yliopiston tutkijat kertoivat.

Ripustettiin teilipyörään

Yksi tutkimusraportin kirjoittajista, Christina Cattaneo, kertoo, että teilauksessa uhri kiinnitettiin suureen kärrynpyörän kaltaiseen rattaaseen, minkä jälkeen pyöveli murskasi hänen käsivartensa ja jalkojensa luut esimerkiksi moukarilla.

Murskatut jäsenet ujutettiin rattaan puolien väliin, ja sitten pyörä nostettiin seipään päälle.

Lopuksi uhri surmattiin miekalla tai katkaisemalla hänen kaulansa. Se voi selittää uhrin selkärangassa olevan pistovamman.

Ehkä pelättiin ruton levittäjäksi

Miehen kallossa olevat vammat viittaavat epäonnistuneeseen yritykseen katkaista hänen kaulansa. Ruumiin vierellä oli kaksi solkea, joita on ehkä käytetty uhrin sitomiseen teilipyörään.

Tutkijoiden mukaan näin julmalla tavalla rangaistiin erittäin vakavina pidetyistä rikoksista, esimerkiksi jos ihmistä epäiltiin ruton levittäjiksi.

Nuori mies oli luurangon perusteella tavallista lyhyempi ja ilmeisesti poikkeavan näköinen, minkä vuoksi hän on ehkä ollut muiden pilkkaama ja hyljeksimä.

Lue myös:

Pitkäjousi Exeter Kallo
Keskiaika

Kammottavat vammat osoittavat pitkäjousen valtavan voiman

3 minuuttia
Keskiaika

Milano oli ritarien muodin mekka

7 minuuttia
Lincolnshire rutto joukkohauta luostari
Keskiaika

Erikoinen löytö murtaa mustaan surmaan liittyviä uskomuksia

3 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota