Kuuluisa shakkinappula myydään kovalla rahalla

Skottilainen perhe säilytti erikoista shakkinappulaa laatikossa 55 vuotta. Yllätys oli melkoinen, kun he kuulivat, että nappula on peräisin erittäin kuuluisasta keskiaikaisesta shakkipelistä.

Keskiaikainen shakkinappula, joka oli ollut kadoksissa lähes 200 vuotta, löytyi lipastonlaatikosta Edinburghista. Nappula kuvaa sotilasta miekkoineen ja kilpineen, ja se toimi tornina keskiajan shakkipelissä.

Nappula myydään Sotheby’sin huutokauppakamarissa Lontoossa, ja sen hinnan odotetaan nousevan noin miljoonaan euroon.

Tuli Skotlantiin Norjasta

Isle of Lewisin saarelta Skotlannin länsipuolelta löydettiin vuonna 1831 kaikkiaan 78 shakkinappulaa, jotka kuuluivat neljään eli shakkipeliin. Erittäin hyvin säilyneet nappulat tunnetaan nimellä Lewis Chessmen eli Lewisin shakkinappulat, ja ne on oletettavasti valmistettu Norjassa Trondheimissa 1100-luvulla.

Norja hallitsi tuolloin Isle of Lewisia, ja Norjasta on löydetty vastaavanlaisia mursunluusta veistettyjä shakkinappuloita. Vuonna 1831 löydetyistä peleistä puuttui neljä tornia ja ratsu, eikä niitä uskottu koskaan löytyvänkään – ennen kuin nyt.

Hinta viisi puntaa vuonna 1964

Alun perin nappulan osti vuonna 1964 itselleen myyjän isoisä, joka piti antikvariaattia. Hän maksoi siitä vain viisi puntaa, ja hänen kuoltuaan hänen tyttärensä peri nappulan. Tämä säilytti nappulaa laatikossa 55 vuotta ja otti sen sieltä esiin vain silloin tällöin ihaillakseen sitä.

Sotheby’sin asiantuntija Alexander Kader kuvaili ”leukansa pudonneen” hämmästyksestä, kun hän tajusi, mikä esine hänelle oli tuotu arvioitavaksi.

Huutokauppa alkaa 2. heinäkuuta.