SHAI HALEVI / ISRAEL ANTIQUITIES AUTHORITY

Kuningas Daavidin haudasta löytyi ritariaikainen graffiti

Maineikas sveitsiläinen ritari ei voinut vastustaa kiusausta jättää itsestään pysyvä muisto Jerusalemiin, osoittaa kuninkaan haudan arkeologinen tutkimus.

Lukemattomiin historiallisiin rakennuksiin on vuosien varrella kirjoitettu graffiteja, joista ehkä kuuluisin on ”Kilroy oli täällä”. Uusi löytö osoittaa, etteivät graffitit olleet keskiajallakaan harvinaisia.

Israelilaiset arkeologit ovat nimittäin löytäneet vanhan kaiverroksen kuningas Daavidin haudan muurista Jerusalemissa. Sveitsiläinen ritari Adrian von Bubenberg kaiversi nimensä haudan seinään vuonna 1466.

”Rakennus oli siihen aikaan luostari, ja se toimi myös eurooppalaisten pyhiinvaeltajien majapaikkana. Moni heistä riipusti puumerkkinsä seiniin”, kertovat arkeologit Michael Chernin ja Shai Halevi Israelin muinaisesineistä vastaavasta virastosta IAA:sta.

Arkeologit ovat tutkineet monispektrikuvauksen avulla peräti 40 graffitia Siioninvuorella kirkossa, jonka paikalle israelilaisten kuningas Daavid on mahdollisesti haudattu.

Sveitsissä Adrian von Bubenberg muistetaan etenkin Murtenin taistelun voitosta vuonna 1476.

© Diebold Schilling the Elder

Sotilaasta tuli kansallissankari

Kun Adrian von Bubenberg teki pyhiinvaellusmatkan Jerusalemiin vuonna 1466, kaupunkia hallitsivat egyptiläiset mamelukit.

Kymmenen vuotta myöhemmin von Bubenbergistä tuli sveitsiläisten sankari, kun hän johti sveitsiläisten armeijan voittoon saksalaisen Burgundin herttuakunnan hyökkäysjoukoista Murtenin taistelussa.

1800-luvulla von Bubenbergiä pidettiin ritarillisuuden perikuvana, ja vielä nykyäänkin monilla paikkakunnilla Sveitsissä on häntä esittävä patsas.