Keskiajan markkinoiden 8 eksoottisinta tuotetta

Suurilla markkinoilla keskiajan Euroopassa myytiin tuotteita kaikkialta maailmasta. Venetsia oli kaupan keskus, josta saattoi ostaa esimerkiksi englantilaista villaa, kiinalaista silkkiä ja afrikkalaisesta kullasta tehtyjä koruja.

Keskiajan köyhät saattoivat vain uneksia, että heillä olisi joskus varaa tuoreeseen kalaan, saati mausteisiin.

© Jan van Horst, Creative Commons/Wikipedia

1. Pippuri (Intia)

Konstantinopolin valtauksen myötä Venetsia sai 1200-luvulla suoran reitin Kaukoidän kauppaan. Intiasta saatiin muun muassa pippuria, joka oli Euroopassa niin kysyttyä, että kilo sitä maksoi yhtä paljon kuin lehmä.

2. Silkki (Kiina)

Hienoa silkkiä ja käsin maalattua posliinia tuotiin Kiinasta Keski-Aasian pitkiä karavaanireittejä, joilla nälkä, kuivuus ja ryövärit olivat alituisena uhkana.

3. Villa ja verka (Englanti)

Englannin luostarit tuottivat valtavasti keskiajan parasta villaa. Venetsian kauppiaat ostivat sitä tonneittain Southamptonista ja laivasivat sen Bruggeen nykyiseen Belgiaan. Siellä villa työstettiin suurissa kehräämöissä ja siitä tehtiin hienoa kangasta.

Kirkko varoitti, että kiero kauppias joutuisi kadotukseen, sillä ahneus oli yksi seitsemästä kuolemansynnistä.

© Bridgeman Images

4. Hopea (Saksa)

Hopeaa saatiin Augsburgin lähistön kaivoksista, mistä sitä kuljetettiin Venetsiaan aikansa varmimmalla ja vakaimmalla tavalla eli jokia ­pitkin. Suurin osa hopeasta lyötiin kolikoiksi, joilla ostettiin muun muassa aasialaisia tuotteita.

5. Oliiviöljy (Italia ja Tunisia)

Italialainen oliiviöljy oli erittäin kysyttyä. Kun ­Venetsian ja muiden Italian kaupunkivaltioiden väliset sodat sulkivat kauppareittejä, venetsialaisalukset ­kuljettivat olii­veja ja oliiviöljyä Tunisiasta.

6. Kulta (Afrikka)

Venetsialaiset Rialton aukion kulta­sepät olivat kuuluisia kaikkialla Euroopassa. Kultaa louhittiin kaivoksista Afrikassa ja kuljetettiin karavaaneissa Aleksand­riaan ja Tripoliin, joista se laivattiin Välimeren yli.

Venetsian markkinat siirtyivät Rialton sillan läheiselle torille vuonna 1097.

© Shutterstock

7. Lasi (Murano)

Muranon saarella ­Venetsiassa valmistettiin erityisen kirkkaasta lasista maljakoita, helmiä ja pei­lejä. Lasiverstaat oli sijoitettu saareen, jottei tuli pääsisi leviämään niiden uuneista kaupunkiin.

8. Muoti (Ranska)

Venetsia hallitsi vuodesta 1240 laajaa Pojoen tasankoa ja siten myös kauppateitä Ranskaan. ­Venetsialaiset alkoivat myös tuottaa muodikkaita valmisvaatteita Euroopan eliitille Troyesin kaupungissa Ranskassa.