Getty Center

Keskiajan kuninkaat popsivat puuroa

Uuden tutkimuksen mukaan kuninkaalliset eivät mässänneet lihalla vaan söivät pääosin kasvisruokaa.

Täytettyä riikinkukkoa, joutsenta höysteineen ja villisikaa vartaassa – sellaiseksi monet kuvittelevat keskiajan kuninkaiden ruokapöydän. Cambridgen ja Edinburghin yliopistojen tutkijat kumoavat nyt uskomuksen.

Tutkijat analysoivat 2 023:n Englannissa 400–1000-luvuilla haudatun ihmisen luita. Oletuksena oli, että koska anglosaksinen ylimystö söi runsaasti lihaa, heidän luissaan näkyisi merkkejä paljosta proteiinipitoisen ruuan, kuten lihan, syönnistä ja sen aiheuttamasta kihdistä.

Tutkijat kuitenkin yllättyivät. Köyhien ja rikkaiden luut olivat jotakuinkin yhtä terveitä. Sen perusteella kuningaskin oli nauttinut suurin piirtein samanlaista ravintoa kuin alamaisensa.

Frumenty-niminen vehnästä keitetty puuro oli suosittua keskiajalla. Ylimystö maustoi puuronsa manteleilla ja hunajalla.

© Tiia Monto

Kaikki söivät terveellisesti

Vanhoissa kirjoissa kuvaillaan ylenpalttisia juhlia, joissa pöydät notkuivat lihaa. Tutkijoiden mukaan keskiajan kuninkaallisia juhlaillallisia järjestettiin kuitenkin harvoin.

”Isotooppitutkimukset todistivat, että eri yhteiskuntaluokkien ruokailutottumuksissa oli luultua vähemmän eroja. Syötiin leipää ja vähän lihaa ja juustoa ja lisäksi esimerkiksi purjosta ja viljasta tehtyä puuroa, johon on voitu heittää lihanpalanen”, bioarkeologi Sam Leggett Edinburghin yliopistosta kertoo.