Western Power Distribution

Keskiaikaisen luostarin läheltä löytyi outo tunneli

Arkeologit saivat sattumalta tutkittavakseen oudon tunnelin, joka kulkee joen viertä kohti kuuluisaa luostaria.

Walesilaisen sähköyhtiön Western Power Distributionin työntekijät yllättyivät mennessään siirtämään sähkötolppaa erään asiakkaan omistamalla maalla lähellä Tintern Abbeyn luostaria Etelä-Walesissa.

”Kaikki tavanomaiset tarkastukset ja hyväksynnät oli hoidettu ennen työn aloittamista, eikä meidän piirustuksissamme tai arkistotiedoissakaan ollut tullut esiin mitään, mikä olisi vihjannut paikan olevan mitenkään erityinen”, kertoo sähköyhtiön teknikko Allyn Gore.

Sitten sähköyhtiö aloitti kaivaustyöt. Yhtäkkiä kaivauksissa törmättiin suureen onteloon, jota pidettiin ensin luontaisesti syntyneenä maanalaisena luolana. Pian kävi kuitenkin ilmi, että tyhjä tila maan alla oli ihmisen rakentama ja osa isompaa tunneliverkostoa, joka kulki läheisen joen suuntaisesti.

VIDEO: Brittiläinen tv-ryhmä päästettiin kuvaamaan tunnelia, jota ei ole vielä täysin tutkittu koko pituudeltaan.

Tunnelista ei ollut mitään tietoa

Tunneliverkostoa ei ollut merkitty mihinkään alueen karttoihin, joista vanhimmat olivat 1700-luvulta. Arkeologit ovat arvelleet, että vain noin 122 senttiä korkea tunneli on peräisin keskiajalta.

Kukaan ei tiedä varmuudella, miksi tunneli on aikoinaan rakennettu. Historioitsijat pohtivat, olisiko tunneli ollut levottomina aikoina tarpeellinen salainen pakoreitti Tintern Abbeyn luostarista – tai olisiko se ehkä toiminut maanalaisena akveduktina, joka toi luostariin vettä.