MOLA Headland Infrastructure
15-vuotias englantilaistyttö haudattiin kasvot alaspäin

Keskiaikainen tyttö sidottiin ja haudattiin kasvot alaspäin

Noin 1200 vuotta sitten asukkaat tuhosivat suuren englantilaisen kaupungin. Mutta ennen kuin he lähtivät kaupungista kokonaan, he hautasivat raa'asti 15-vuotiaan tytön. Nyt arkeologit yrittävät selvittää, miksi.

Vuosina 680–880 jaa. Itä-Englannissa sijaitsevan Coningtonin kaupungin asukkaat päättivät jättää kotikaupunkinsa. Mutta ensin he suorittivat raa'an rituaalin, joka nyt hämmentää arkeologeja.

Kaupungin muurissa sijaitseva porttirakennus purettiin, ja sen paikalle asukkaat hautasivat 15-vuotiaan tytön kasvot alaspäin. Tätä tapaa käytettiin yleensä vain, jos pelättiin vainajan nousevan kuolleista.

"Sen lisäksi, että hänet oli haudattu kasvot alaspäin rajalle (kaupungin portille), hänen nilkkojensa asento paljastaa, että ne on saatettu sitoa yhteen", selittää Don Walker, Lontoon museon luuspesialisti.

"Tämä viittaa siihen, että paikalliset toteuttivat ylimääräisiä varotoimia varmistaakseen, ettei hän voinut "nousta" haudasta uudelleen", Walker lisää.

Luultavasti yhteisön hylkimä

Arkeologit eivät ehkä koskaan saa tietää, miksi nuori tyttö haudattiin näin julmalla tavalla.

"Emme luultavasti koskaan saa tietää tarkalleen, miten yhteiskunta, jossa hän kasvoi, suhtautui tähän nuoreen naiseen. Mutta tapa, jolla hänet haudattiin, kertoo meille, että häntä pidettiin lähes varmasti erilaisena", Walker selittää

Tytön luut paljastavat kuitenkin jotain hänen rankasta elämästään. Arkeologit näkevät, että hän kärsi aliravitsemuksesta ja kovasta ruumiillisesta työstä johtuvista selkärangan vammoista.

Tytön elämässä on kuitenkin vielä paljon sellaista, mitä ei tiedetä. Hautajaiset olivat luultavasti yksi viimeisistä asioista, joita asukkaat tekivät ennen Coningtonista lähtöä - liittyivätkö asiat toisiinsa?

Kaupunki oli yksi Mercian kuningaskunnan hallinnollisista keskuksista. Se todennäköisesti hylättiin, koska kuningaskunta menetti valtansa viikinkien hyökättyä Englantiin.

Katso 3D-malli tytöstä täältä: