Fra Mauro

Keskiaikainen kartta digitoitiin

Keskiaikaiset kartat olivat yleisesti ottaen erittäin epätarkkoja, mutta munkki Fra Mauron piirtämä kartta vuodelta 1450 pyrki esittämään maailman sellaisena kuin se oli. Mestariteosta voi nyt tutkia laadukkaasti digitoituna.

Noin vuonna 1450 laati luostarissa Venetsiassa elänyt munkki Fra Mauro täysin uudenlaisen maailmankartan. Kartta on nyt digitoitu Firenzen Galileo-museon, Pyhän Markuksen kirjaston ja singaporelaisen Nanyangin teknillisen yliopiston voimin.

Toisin kuin muut, yleensä hyvin epätarkat keskiaikaiset kartat Fra Mauron piirtämä kartta ei ollut tyylitelty kuvaus maapallosta vaan se yritti esittää maapallon maantieteellisesti tarkasti. Kartta oli siis ikään kuin keskiajan Google Maps, ja se roikkuikin luostarin seinällä peräti 350 vuotta.

Monien muiden keskiaikaisten karttojen tavoin myös Fra Mauron kartta oli ylösalaisin, joten Eurooppa on kartan alaosassa.

© Fra Mauro

Kartta näyttää maailman joet

Kartan tekstit on kirjoitettu Fra Mauron käyttämällä venetsian murteella, mutta osana digitointiprosessia ne käännettiin englanniksi, italiaksi ja kiinaksi.

Digitoidussa kartassa on nyt mahdollista korostaa jotakin tiettyä piirrettä. Napin painalluksella saa näkyviin esimerkiksi kaikki vuoret tai joet tai vaikkapa kuningaskunnat tai alueet.

Lisäksi digitointitiimi on tuottanut lyhyitä videoita kartan Raamatun paikkoja esittävistä piirroksista, kuten Eedenin puutarhasta.

Pääset tutkimaan Fra Mauron karttaa täällä: https://mostre.museogalileo.it/framauro/en/