Kun musta surma saapui Englantiin vuonna 1348, pandemia surmasi jopa puolet maan väestöstä. Tauti raivosi etenkin suurissa kaupungeissa, joissa ihmisiä kuoli solkenaan.
Vuonna 2013 arkeologit löysivät erikoisen joukkohaudan tutkiessaan munkkiluostarin raunioita Imminghamin kaupungin lähistöllä Lincolnshiressa.
Haudan ja sen vainajien tutkimukset kertovat nyt, miten nopeasti ja tuhoisasti rutto levisi myös Britannian maaseudulla.
Vainajia haudattiin muutaman päivän välein
Arkeologisissa kaivauksissa paljastui 48 naisen, miehen ja lapsen ruumiit, jotka oli asetettu vierekkäin joukkohautaan muutaman päivän välein. DNA-analyyseissä kaikista luurangoista löytyi merkkejä Yersinia pestis -paiseruttobakteerista.
Hiljattain julkaistussa tutkimusraportissa tutkijat kirjoittavat, että koska ruumiiden joukossa oli sekä naisia että miehiä, vainajat olivat mitä ilmeisemmin paikallisesta yhteisöstä eivätkä munkkiluostarista.
Sheffieldin yliopiston arkeologin Hugh Willmottin mukaan löytö on siksi erityisen merkittävä, että tutkijat ovat ensimmäistä kertaa löytäneet ruton uhrien joukkohaudan maaseudulta.
Hauta murtaa myyttejä
”Perinteisesti on oletettu, että maaseutualueet selvisivät helpommalla kuin kaupungit, koska ne olivat harvemmin asuttuja ja väkeä oli vähemmän”, Willmott kertoi brittimedialle.
Willmottin mukaan joukkohauta kertoo, että maaseudullakaan vainajia ei pystytty hautaamaan tavalliseen tapaan suuren kuolleisuuden vuoksi.
”Vainajia ei voitu haudata seurakunnan hautausmaalle – ehkä pappi tai haudankaivaja oli kuollut – joten ihmiset kääntyivät luostarin puoleen.”
Hautaus osoittaa myös, että keskellä katastrofiakin ihmiset yrittivät tarjota vainajille arvokkaan hautauksen käärimällä ruumiit käärinliinoihin ja asettamalla heidät hautaan huolellisesti siisteihin riveihin.