University of Sheffield
Lincolnshire rutto joukkohauta luostari

Joukkohauta kertoo ruton vaikutuksista maalla

Joukkohauta, johon oli haudattu 1300-luvun suuren ruttopandemian uhreja, osoittaa, että tauti koetteli myös Englannin maalaisväestöä ankarasti.

Kun musta surma saapui Englantiin vuonna 1348, pandemia surmasi jopa puolet maan väestöstä. Tauti raivosi etenkin suurissa kaupungeissa, joissa ihmisiä kuoli solkenaan.

Vuonna 2013 arkeologit löysivät erikoisen joukkohaudan tutkiessaan munkkiluostarin raunioita Imminghamin kaupungin lähistöllä Lincolnshiressa.

Haudan ja sen vainajien tutkimukset kertovat nyt, miten nopeasti ja tuhoisasti rutto levisi myös Britannian maaseudulla.

Vainajia haudattiin muutaman päivän välein

Arkeologisissa kaivauksissa paljastui 48 naisen, miehen ja lapsen ruumiit, jotka oli asetettu vierekkäin joukkohautaan muutaman päivän välein. DNA-analyyseissä kaikista luurangoista löytyi merkkejä Yersinia pestis -paiseruttobakteerista.

Hiljattain julkaistussa tutkimusraportissa tutkijat kirjoittavat, että koska ruumiiden joukossa oli sekä naisia että miehiä, vainajat olivat mitä ilmeisemmin paikallisesta yhteisöstä eivätkä munkkiluostarista.

Lincolnshire pest

48 vainajaa oli aseteltu hautaan huolellisesti. Ruumiit oli ilmeisesti kiedottu käärinliinoihin.

© University of Sheffield

Kuolleissa oli kaikenikäisiä

Joukkohaudassa oli eri-ikäisiä naisia, lapsia ja miehiä.

Lapsia

Suurin osa vainajista oli lapsia. 27 kaikkiaan 48 luurangosta – eli 56 prosenttia – oli 1–17-vuotiaiden lasten. Alle vuoden ikäisten lasten luurankoja ei löytynyt. Se voi johtua myös siitä, että pienimmät luut ovat ajan mittaan hävinneet.

Aikuisia

Noin 21 prosenttia haudatuista oli iältään 26–45-vuotiaita. Se osoittaa, että musta surma ei todellakaan valikoinut uhrejaan, sillä tällä ikäryhmällä on yleensä paras immuniteetti taudeille.

Iäkkäämpiä

Yli 45-vuotiaita oli vain hieman alle 15 prosenttia kuolleista.

Sheffieldin yliopiston arkeologin Hugh Willmottin mukaan löytö on siksi erityisen merkittävä, että tutkijat ovat ensimmäistä kertaa löytäneet ruton uhrien joukkohaudan maaseudulta.

Hauta murtaa myyttejä

”Perinteisesti on oletettu, että maaseutualueet selvisivät helpommalla kuin kaupungit, koska ne olivat harvemmin asuttuja ja väkeä oli vähemmän”, Willmott kertoi brittimedialle.

Willmottin mukaan joukkohauta kertoo, että maaseudullakaan vainajia ei pystytty hautaamaan tavalliseen tapaan suuren kuolleisuuden vuoksi.

Lincolnshire rutto joukkohauta luostari

Kaivauksissa paljastui 48 luurankoa kahdeksassa rivissä joukkohaudasta, jonka mitat ovat 10 kertaa 15 metriä. Ruumisrivien väliset pienet korkeuserot viittaavat siihen, että ruumiita tuotiin hautaan useiden päivien aikana. Haudasta ei löytynyt vainajille kuuluneita esineitä. Arkeologit ovat löytäneet vain yhden vyönsoljen, joka on mahdollisesti joutunut hautaan vahingossa.

© University of Sheffield

”Vainajia ei voitu haudata seurakunnan hautausmaalle – ehkä pappi tai haudankaivaja oli kuollut – joten ihmiset kääntyivät luostarin puoleen.”

Hautaus osoittaa myös, että keskellä katastrofiakin ihmiset yrittivät tarjota vainajille arvokkaan hautauksen käärimällä ruumiit käärinliinoihin ja asettamalla heidät hautaan huolellisesti siisteihin riveihin.