Taustaa: Jumala määräsi, miten maalaistytön piti pukeutua
Jeanne d’Arc vietiin 3. maaliskuuta 1431 kuudennen kerran arkkipiispan palatsin oikeussaliin Rouenin kaupungissa Normandiassa. Oikeudenkäynnin tarkoituksena oli selvittää, oliko Ranskan joukot useisiin voittoihin englantilaisista johtanut maalaistyttö harhaoppinen.
Kuten aina, Jeannella oli yllään tunika ja vyötärölle nyöritetyt housut – eli miehen vaatteet. Jeanne itse piti vaatevalintaansa sivuseikkana, mutta Vanhan testamentin mukaan vastakkaisen sukupuolen vaatteisiin pukeutuminen oli syntiä.
Vahvasti englantilaismielinen piispa Pierre Cauchon etsi kiivaasti tekosyytä tuomita Jeannen.
”Eikö sinua ole aiemmin pyydetty riisumaan näitä miesten vaatteita?” Cauchon kysyi Jeannelta.
”On, ja olen aina vastannut, että en tee sitä ilman Jumalan lupaa”, Jeanne vastasi piispalle. Hän selitti, että hän pukeutui niin Jumalan käskystä.
Kaksi viikkoa myöhemmin Jeanne tuomittiin harhaoppisuudesta ja hänen oli luvattava, että hän pukeutuisi vastedes vain naisten vaatteisiin. Pian hän jäi jälleen kiinni miesten vaatteissa ja rangaistus pantiin täytäntöön: hänet poltettiin roviolla.
Siitä lähtien tutkijat ovat pohtineet, miksi vaatetus oli Jeanne d’Arcille niin tärkeä asia. Oliko sillä puhtaasti käytännöllinen merkitys – vai oliko hän tosiasiassa nykymääritelmän mukaan transihminen?