Archeology West-Friesland/Fleur Schinning
Kulta-aarre Alankomaat

Hollantilaishistorioitsija löysi harvinaisen kulta-aarteen

Alankomaita ei varsinaisesti tunneta keskiaikaisista aarteistaan, joten sikäläinen historioitsija ällistyi, kun hänen metallinilmaisimensa piippasi ja paljasti maan historian upeimpiin kuuluvan kulta-aarteen.

Vuonna 2021 hollantilainen historioitsija Lorenzo Ruijter teki metallinilmaisimellaan upean löydön lähellä Hoogwoudia Friisinmaalla Alankomaissa. Alankomaiden kansallinen muinaismuistomuseo piti löydön aluksi salassa, mutta nyt se on paljastanut aarteen, joka on esillä museossa kesäkuun 2023 puoliväliin saakka.

Aarteeseen kuuluu muun muassa neljä kauniisti koristeltua kultaista korvakorua 1000-luvulta, kultanauhoja, jotka koristivat luultavasti kangasta, sekä 39 vuosina 1247–1248 lyötyä hopearahaa Hollannista, Gelrestä ja Klevestä. Museon mukaan tällaiset keskiaikaiset kulta-aarteet ovat Alankomaissa erittäin harvinaisia, ja maasta onkin aiemmin löydetty vain kolme vastaavaa korvakorua.

”Tärisin jännityksestä. En ollut uskoa sitä todeksi vuosien etsimisen jälkeen. On uskomatonta löytää täältä jotakin näin merkittävää”, Ruijter kommentoi löytöään.

Aarre voi liittyä kuninkaan kuolemaan

Aarteen hautaamisen syitä ei vielä tiedetä, mutta kaikki löydetyt kolikot oli lyöty kuningas Vilhelm II:n valtakaudella. Kuningas kuoli samalla alueella, josta aarre löydettiin, yrittäessään tukahduttaa länsifriisien kapinaa vuonna 1256.

Hänen hevosensa vajosi jäihin jäätyneellä järvellä, ja kapinoivat friisit murhasivat hänet. Voi hyvinkin olla, että joku paikallinen rikas tai kuninkaalliset itse kätkivät aarteen maahan, jotta sitä ei ryöstettäisi levottomuuksien aikana.

Kulta-aarre Alankomaat

Malli esittelee korvakorujen jäljennöksillä, miten alkuperäisiä koruja on ehkä käytetty 1000-luvulla.

© Archeology West-Friesland/Fleur Schinning