Saksalaiset arkeologit, jotka havaitsivat Ingelheimin keisarillisen palatsin maaperässä metallinpalasen, tuskin uskalsivat toivoa uutta löytöä.
Pyöreä metallinpala työntyi maasta esiin palatsin hautausmaalla, jossa arkeologeilla ei ole enää juuri mitään löydettävää noin tuhannen vuoden ryöstelyn jälkeen.
Tällä kertaa tutkijoilla oli kuitenkin melkoinen tuuri.
Metallipala osoittautui osaksi kilpeä, ja se johdatti arkeologit täysin koskemattomaan hautaan, kertoi kaivausten johtaja Christoph Bassler lehdistötiedotteessa.
Tutkijat löysivät haudasta frankkien soturin, joka astui tuonpuoleiseen raskaasti aseistettuna.
Täysi varustus frankkien aseita
Tutkijoiden arvion mukaan hauta on noin 1300 vuotta vanha, ja se todennäköisesti kuului frankkien aatelismiehelle.
Vainaja haudattiin täydessä varustuksessa, joka vastaa lähes täydellistä valikoimaa frankkien eri aseita.
Luurangon oikean käsivarren alla oli lähes metrin mittainen niin sanottu spatha-miekka, ja vasemman käsivarren alla oli lyhyt ja leveä seax-tyyppinen miekka.
Haudassa oli lehdistötiedotteen mukaan myös veitsen, keihään, pronssisen tupen ja vyön jäänteitä.
Vainaja ei todennäköisesti ollut ammattisotilas, vaikka hän siirtyi tuonpuoleiseen hampaisiin asti aseistettuna,. Kahdeksannella vuosisadalla kun ei ollut pysyviä ammattiarmeijoita, arkeologit selittävät.
Frankki oli kuollessaan 30–40-vuotias, ja luurangon asento viittaa siihen, että hänet haudattiin puuarkkuun, joka on sittemmin mädäntynyt.

Frankkisoturi haudattiin siten, että hänen oikean reisiluunsa päällä oli spatha-tyyppinen miekka. Miekkatyyppi kehitettiin Rooman valtakunnassa, mutta myöhemmät kansat, kuten frankit ja viikingit, takoivat myös omia versioitaan noin metrin pituisesta aseesta.
Frankit hallitsivat Etelä-Saksaa
Frankkien kansaa pidetään usein nykyisen Ranskan esi-isinä.
Merovingien dynastia onnistui kuudennella vuosisadalla alistamaan valtaansa suuria osia nykyisen Etelä-Saksan alueesta Frankfurtin, Stuttgartin ja Mainzin tienoilta.
Merovingit luovuttivat 700-luvun puolivälissä vallan seuraavalle frankkien karolingien hallitsijasukupolvelle, ja frankkien valtakunta laajeni valtaosaan nykyistä Ranskaa sekä Saksan Baden-Württembergin ja Thüringenin osavaltioihin.
Kaarle Suuren aikana valtakunta laajeni entisestään, ja paavi jopa julisti vuonna 800 Kaarle Suuren Rooman keisariksi.
Kaarle Suuri rakennutti myös Ingelheimin palatsin, josta raskaasti aseistettu aatelismies löytyi.
Tutkijat eivät vielä osaa sanoa, kuuluiko vainaja Kaarle Suuren karolingien sukuun vai merovingien hallitsijasukuun.
Aseiden tarkempi tutkiminen saattaa kuitenkin ratkaista asian, todetaan löydöstä kertovassa lehdistötiedotteessa.