Safari
Kuningas Ludvig XIX

Kellä on ollut lyhin hallitsijakausi?

Kesällä 1830 kapinaan nousseet pariisilaiset uhkasivat kuninkaanlinnaa ja Kaarle X luovutti valtaistuimen pojalleen. Poika ei kuitenkaan mielinyt pysyä hallitsijana hetkeäkään ylimääräistä.

Vain 20 minuuttia – niin lyhyen ajan Ludvig XIX ehti hallita Ranskaa, kun hän 2. elokuuta 1830 peri valtaistuimen isältään Kaarle X:ltä.

Ranskan kuningashuone oli raunioina Ranskan suuren vallankumouksen jäljiltä, jonka tuoksinassa kuningas Ludvig XVI oli teloitettu vuonna 1793. Napoleonin kukistuttua osa Ludvigin sukulaisista sai monarkian palautettua ja vuonna 1824 Kaarle X kruunattiin hallitsijaksi.

Uuden hallitsijan kautta leimasivat vakavat yhteenotot kuningasvallan ja kuninkaan kaatamista havitelleiden tasavaltalaisten välillä. Vuonna 1830 Kaarle ajoi läpi lakeja, jotka muun muassa rajoittivat sananvapautta ja hajottivat häntä vastustavan osan parlamentista.

Kuningas Ludvig XIX

Ludvig XIX ehti olla hallitsijana vain 20 minuuttia, ennen kuin hän luopui kruunusta.

© Safari

Vaimo halusi kuningattareksi

Kuninkaan toimet herättivät vastustusta, ja Pariisin asukkaat alkoivat rakentaa kaduille barrikadeja ja hyökkäillä sotilaiden kimppuun. Vuoden 1830 heinäkuun lopulla koko kaupunki oli vallattu ja asukkaat uhkasivat hyökätä myös linnaan.

Kaarle X ei nähnyt muuta keinoa selviytyä pulasta kuin luopua vallasta ja jättää valtaistuin pojalleen Ludvigille. Alle 20 minuutin päästä Ludvigkin ilmoitti, ettei hän halunnut kuninkaaksi.

Tiettävästi mainitut 20 minuuttia kuluivat siihen, että Ludvigin vaimo rukoili miestään olemaan luopumatta vallasta.