Pieniä yhdistelmätyökaluja on käytetty jo ammoin: arkeologit ovat löytäneet esimerkiksi roomalaisajalta välineitä, joissa oli samassa veitsi, haarukka ja hammastikku.
Nykyiset monitoimityökalut syntyivät kuitenkin vasta 1800-luvun lopulla, kun Sveitsin armeija halusi sotilaille käytännöllisen taskuveitsen, jonka avulla voisi myös koota kiväärin ja avata ruokasäilykkeitä, eli veitsen lisäksi työkalussa piti olla myös ruuvitaltta ja purkinavaaja.
Ensimmäiset 15 000 veistä tilattiin saksalaiselta valmistajalta, koska kukaan Sveitsissä ei pystynyt valmistamaan niin suurta määrää.
Vuonna 1891 saksalaisten ensimmäisen toimituksen jälkeen sveitsiläinen aterinten valmistaja Karl Elsener otti kuitenkin haasteen vastaan.
Hänen yrityksensä Victorinox toimittikin armeijalle seuraavina vuosina tuhansia veitsiä, mutta saksalaisten halpojen hintojen paineessa Elsener ajautui konkurssin partaalle.
Vuonna 1897 hän toi kuitenkin vielä markkinoille veitsen nimeltä Schweizer Offiziers- und Sportmesser, josta tuli myöhemmin kuuluisuuteen nousseen klassisen sveitsinlinkkarin kantaisä.
Sen runkoon sai sen jousijärjestelmän ansiosta kiinnitettyä työkaluja molemmille puolille eli siten enemmän kuin kilpailijoilla.
Armeija ei kiinnostunut veitsestä, mutta siitä tuli kaupallinen menestystarina sekä Sveitsissä että kansainvälisesti ja se pelasti Victorinoxin konkurssilta.
Nykyisin yritys valmistaa noin 45 000 veistä päivässä ja myy niitä 120 maahan.