Antoine Augustin Parmentier esittelee perunakasvia Ludvig XVI:lle ja Marie Antoinettelle Versailles’ssa.

© UIG/Getty
Yhteiskunta - Kauppa

Näin peruna valloitti Euroopan

Milloin peruna yleistyi Euroopassa?

Perunan alkuperä on Etelä-Amerikassa, jossa sitä on viljelty jo 10 000 vuotta. 1570-luvulla peruna saapui Eurooppaan, mutta varhaiset lajikkeet sopivat huonosti mantereen ilmastoon. Sekä viljelijät että kasvitieteilijät olivat skeptisiä mukuloita kohtaan. Niitä pidettiin pahanmakuisina ellei syömäkelvottomina. Perunaa viljeltiin vähän, lähinnä kasvitieteellisissä puutarhoissa ja pienillä kasvimailla.

1700-luvun lopulla perunan suosio kasvoi kovaa vauhtia. Eräs perunan yleistymistä edesauttanut tutkija oli ranskalainen Antoine Parmentier, joka mainosti sen rikasta ravintosisältöä. 1800-luvun alkupuolella peruna yleistyi peruselintarvikkeena monissa maissa – myös Pohjoismaissa. Peruna oli kestävä ja tuotti tehokkaasti ravinteita, ja niinpä kasvin katsotaan olleen yksi tärkeimmistä syistä, että väestö 1800-luvulla kasvoi tässä osassa maailmaa dramaattisesti.

Lue myös:

Kauppa

Maailman ensimmäiset kolikot

2 minuuttia
Perinteet

Oliko Pyhä Lucia historiallinen henkilö?

1 minuuttia
Katastrofit

Rutto levisi Euroopassa kulovalkean tavoin

3 minuuttia
Suosituimmat

Kirjaudu sisään

Virhe: Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
NäytäPiilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!