Näin peruna valloitti Euroopan

Milloin peruna yleistyi Euroopassa?

Antoine Augustin Parmentier esittelee perunakasvia Ludvig XVI:lle ja Marie Antoinettelle Versailles’ssa.

© UIG/Getty

Perunan alkuperä on Etelä-Amerikassa, jossa sitä on viljelty jo 10 000 vuotta. 1570-luvulla peruna saapui Eurooppaan, mutta varhaiset lajikkeet sopivat huonosti mantereen ilmastoon. Sekä viljelijät että kasvitieteilijät olivat skeptisiä mukuloita kohtaan. Niitä pidettiin pahanmakuisina ellei syömäkelvottomina. Perunaa viljeltiin vähän, lähinnä kasvitieteellisissä puutarhoissa ja pienillä kasvimailla.

1700-luvun lopulla perunan suosio kasvoi kovaa vauhtia. Eräs perunan yleistymistä edesauttanut tutkija oli ranskalainen Antoine Parmentier, joka mainosti sen rikasta ravintosisältöä. 1800-luvun alkupuolella peruna yleistyi peruselintarvikkeena monissa maissa – myös Pohjoismaissa. Peruna oli kestävä ja tuotti tehokkaasti ravinteita, ja niinpä kasvin katsotaan olleen yksi tärkeimmistä syistä, että väestö 1800-luvulla kasvoi tässä osassa maailmaa dramaattisesti.