Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Antoine Augustin Parmentier esittelee perunakasvia Ludvig XVI:lle ja Marie Antoinettelle Versailles’ssa.

© UIG/Getty
Yhteiskunta - Kauppa

Näin peruna valloitti Euroopan

Milloin peruna yleistyi Euroopassa?

Perunan alkuperä on Etelä-Amerikassa, jossa sitä on viljelty jo 10 000 vuotta. 1570-luvulla peruna saapui Eurooppaan, mutta varhaiset lajikkeet sopivat huonosti mantereen ilmastoon. Sekä viljelijät että kasvitieteilijät olivat skeptisiä mukuloita kohtaan. Niitä pidettiin pahanmakuisina ellei syömäkelvottomina. Perunaa viljeltiin vähän, lähinnä kasvitieteellisissä puutarhoissa ja pienillä kasvimailla.

1700-luvun lopulla perunan suosio kasvoi kovaa vauhtia. Eräs perunan yleistymistä edesauttanut tutkija oli ranskalainen Antoine Parmentier, joka mainosti sen rikasta ravintosisältöä. 1800-luvun alkupuolella peruna yleistyi peruselintarvikkeena monissa maissa – myös Pohjoismaissa. Peruna oli kestävä ja tuotti tehokkaasti ravinteita, ja niinpä kasvin katsotaan olleen yksi tärkeimmistä syistä, että väestö 1800-luvulla kasvoi tässä osassa maailmaa dramaattisesti.

Lue myös:

Kauppa

Maatuskanuket palkittiin maailmannäyttelyssä

1 minuuttia
Kauppa

Kengänkokojen historiaa

1 minuuttia
Kauppa

Päihteiden historia

10 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota