Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Miten pankit toimivat NL:ssä?

Uudessa kommunistisessa maassa keskuspankin tehtäviä oli muun muassa kontrolloida teollisuutta ja tuotantoa.

Shutterstock

Neuvostoliitossa pankin omisti valtio, ja sen avulla säädeltiin kansallista taloutta.

Keskuspankki Gosbank perustettiin vuonna 1921 kommunistisen Neuvostoliiton synnyttyä, ja sen tehtävä oli muun muassa valvoa teollisuutta ja varmistaa, että tuotanto noudatti valtion julkaisemaa viisivuotissuunnitelmaa. Pankki tarkkaili siksi kaikkia tuotantolaitosten pankkitileillä tehtyjä rahansiirtoja.

Gosbankilla oli joukko alaosastoja, jolla oli eri tehtäviä. Vneštorgbank esimerkiksi huolehti kaikista vientiin ja tuontiin liittyvistä pankkitoiminnoista.

Neuvostoliiton kaaduttua vuonna 1991 entiset neuvostotasavallat ottivat omat pankkinsa hallintaansa.

© Sovfoto/UIG/Bridgeman Images

Investointipankki Stroibank myönsi yrityksille lainoja pitkäaikaisiin sijoituksiin, jos ne sopivat myös valtion intresseihin.

Tavalliset Neuvostoliiton kansalaiset saattoivat hoitaa päivittäisiä pankkiasioita Sberkassassa. Se oli säästöpankki, josta kansalaiset nostivat palkkansa ja jonka kautta he maksoivat laskunsa tai tekivät rahansiirtoja. Ensisijaisesti pankit olivat kuitenkin säästämistä varten.

Kapitalistisia ilmiöitä kuten yksityislainoja tai kulutusluottoa ei tunnettu Neuvostoliitossa, ja ihmisten piti siksi säästää vuosikausia, jos he halusivat ostaa esimerkiksi jääkaapin tai muuta kalliimpaa.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota