Ensimmäiset kolikot lyötti ilmeisesti nykyisen Länsi-Turkin alueella sijainneen Lyydian kuningas Alyattes noin 2 600 vuotta sitten. Kolikot oli tehty elektrumista eli luonnossakin esiintyvästä kullan ja hopean seoksesta.
Metallista valettiin noin viiden gramman painoisia kappaleita, jonka toiselle puolelle lyötiin niiden liikkeellelaskijan kuningas Alyattesin tunnus, leijona ja pieni aurinko. Kolikoiden toisella puolelle oli kolo, jolla ilmeisesti säädeltiin niiden painoa.
Kullan ja hopean välinen suhde kolikoissa vaihteli, eivätkä tutkijat ole päässeet varmuuteen kolikoiden todellisesta ostovoimasta Lyydiassa, vaan niideksi arvoksi on esitetty kaikkea mahdollista yhden ja 11 lampaan väliltä.
Kuningas Kroisos otti käyttöön standardoidun valuutan
Määräpainoiset ja -arvoiset kolikot otti käyttöön Alyattesin poika kuningas Kroisos vuoden 550 eaa. paikkeilla. Hän laski liikkeelle kahdenlaisia kolikoita, joista toiset olivat hopeaa ja toiset kultaa.
Kolikot olivat saman painoisia ja niihin oli lyöty Kroisoksen sinetti takeeksi jalometallin määrästä ja puhtaudesta. Kroisoksen kolikot syrjäyttivät pian vanhat elektrumkolikot.
”Tietääksemme he [lyydialaiset] ottivat ensimmäisenä käyttöön kulta- ja hopeakolikot”, kirjoitti kreikkalainen historioitsija Herodotos 400-luvulla eaa. Uudenlainen raha levisi Lyydiasta nopeasti Kreikan kaupunkivaltioihin ja myöhemmin myös Persiaan.