Milloin merikarttoja alettiin käyttää?

Kartat kuvastivat pitkään pikemminkin uskonnollista maailmankuvaa kuin todellisuutta. Vasta niin sanotut portolaanikartat olivat käyttökelpoisia navigoinnissa.

Gerardus Mercator Mercator-kartan edessä.

© Erik Lindholm

Antiikin ja keskiajan kartat olivat monesti täynnä virheitä. Tarkoista mittausmenetelmistä oli puutetta, eikä karttojen antama kuva maailmasta perustunut empiirisiin tutkimuksiin.

Keskiajan lopulla alettiin Välimerellä navigoimiseen valmistaa uudentyyppisiä karttoja, niin sanottuja portolaaneja. Niihin oli merkitty matkakohteiden välisiä satamia, purjehdusreittejä ja kompassisuuntimia. Valtamerillä purjehtimiseen portolaanikartoista ei kuitenkaan ollut hyötyä, koska ne eivät huomioineet maan kaarevuutta.

Vuonna 1569 hollantilainen kartografi Gerardus Mercator sen sijaan esitteli uuden navigointiin soveltuvan maailmankartan, jossa reitit ja kulmat oli esitetty oikein. Mercatorin karttaprojektio löi läpi 1700-luvulla, ja sitä käytetään edelleen merikortteihin. Se kuvaa kuitenkin napa-alueiden lähellä olevat maat suhteettoman suurina, joten se sopii esimerkiksi maailmankarttoihin huonommin.

1400-luvun portolaani­kartalla näkyvät satamat ja reitit.

© Yale University