Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Miksi villatakki on englanniksi cardigan?

Kun Cardiganin jaarli palasi Krimin sodasta juhlittuna sankarina, mainosmiehet keksivät myydä hänen nimellään sotilaiden käyttämää villaliiviä. Menestys oli taattu.

Bridgeman/Ritzau Scanpix

Cardiganin seitsemäs jaarli James Thomas Brudenell johti Britannian kevyen ratsuväen rynnäkköä Krimin sodassa (1853–1856).

Hänen prikaatinsa upseerit käyttivät univormunsa alla villaliivejä pysyäkseen lämpimänä Krimin talvessa.

Vaatekappaleesta tuli kuuluisa, kun tieto Cardiganin ratsuväkiprikaatin hullunrohkeasta hyökkäyksestä Balaklavan taistelussa vuonna 1854 levisi julkisuuteen.

Jaarli ja hänen 673 ratsusotilastaan yrittivät tuhota hyökkäyksellään Venäjän tykistön, mutta vihollisen sijaintia koskevien virheellisten tietojen ja kehnon viestinnän vuoksi rynnäkkö päättyi katastrofiin.

Cardigan johti prikaatinsa suoraan vihollisen ankaraan ristituleen, minkä seurauksena 118 sotilasta kuoli ja 127 haavoittui.

Lordi Cardigan kerskui Krimin sodan saavutuksillaan koko loppuelämänsä.

© Pictorial Press Ltd/Imageselect

Epäonnistumisesta huolimatta britit ihailivat sotilaiden rohkeutta, ja Cardigan palasi kotimaahansa juhlittuna sankarina, joka pääsi jopa tapaamaan kuningatar Viktoriaa.

Kauppiaat näkivät juhlitun Cardiganin ja hänen sankariupseeriensa napitettavissa villaliiveissä oivan markkinaraon ja alkoivat myydä niitä nimellä ”cardigan”.

Nykyään cardiganilla tarkoitetaan yleensä hihallista villatakkia.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota