Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Miksi taksit ovat USA:ssa keltaisia?

Maailmankuulut keltaiset taksit saivat värinsä vuonna 1912, kun Yellow Taxicab Co. -yhtiö perustettiin.

Shutterstock

Ilmeisesti ensimmäisenä keltaista väriä käytti vuokrakyytien tarjonnassa Albert Rockwell, joka perusti Yhdysvalloissa Bristoliin Connecticutiin Yellow Taxicab Co. -nimisen yrityksen vuonna 1912.

Keltaisen kerrotaan olleen Rockwellin vaimon lempiväri, ja keltaiset vuokra-autot tulivat pian tunnetuiksi koko kaupungissa.

Rockwell yritti estää muitakin maalaamasta taksejaan keltaisiksi ja nosti asiasta yli 50 kannetta. Joitain hän voitti, mutta yleisesti tuomioistuimet totesivat, ettei hän voinut omia mitään väriä yksinoikeudella.

Keltaisten taksien kuuluisuuden takana on kuitenkin John Hertz, jolla oli taksiyritys Chicagossa.

Hän luki vuonna 1915 tieteellisen artikkelin, jonka mukaan keltainen oli kaukaa parhaiten erottuva väri, ja maalasi taksinsa keltaisiksi saadakseen ne erottumaan kaupunkikuvassa.

Asiakasvirta kasvoi, ja muutaman vuoden kuluttua Hertzillä oli jo noin 2 700 taksia eri suurkaupungeissa.

Myös muut huomasivat keltaisen värin voiman ja ottivat sen käyttöön.

Vuonna 1969 säädettiin laki, jonka mukaan New Yorkin taksien oli oltava keltaisia. Sen ansiosta rekisteröidyt taksit oli helppo erottaa niistä vuokra-autoista, jotka kyyditsivät asiakkaita yksityisesti ilman taksilupaa.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota