Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Mihin kenkien koot perustuvat?

Kengänkoko määräytyy monimutkaisen laskutoimituksen perusteella – eri puolilla maailmaa käytössä ovat vieläpä erilaiset laskelmat.

Neomi Singer/Shutterstock

Kengän kokojen alkuperä on jäänyt historian hämäriin, sillä muinaiset kronikoitsijat eivät ole kertoneet paljoa jalkineista.

Ensimmäinen kirjallinen maininta kengän koon määrittelystä on vuodelta 1688 aatelismies Randle Holmen brittiläisen jalanmittausjärjestelmän kuvauksesta.

Sen mukaan jalka mitataan tuumissa, ja ensimmäiset viisi tuumaa (12,7 cm) muodostavat koon 1. Jokainen tätä seuraava tuuma jaetaan kolmanneksiin, jotka lisätään kokoon.

Esimerkiksi kahdeksan tuuman jalkaan (5 tuumaa + 9 kertaa 1/3 tuumaa) tarvitaan koon 14 kenkä.

Ei tiedetä varmasti, miksi koon määrittämiseen kehitettiin niin monimutkainen laskumalli, mutta se loi perustan esimerkiksi Britanniassa ja Yhdysvalloissa edelleen käytettävälle järjestelmälle.

Ranskassa määritettiin 1800-luvulla vastaavasti mittayksikkö, joka vastasi senttimetrin kahta kolmasosaa ja joka on yhä käytössä Euroopassa.

Muualla maailmassa suutarit kehittivät niin ikään eri mittayksiköitä – aasialaisessa mittajärjestelmässä huomioidaan myös jalan leveys.

Lue myös:

Kauppa

Tämän takia taksit Yhdysvalloissa ovat keltaisia

1 minuuttia
Kauppa

Yhteiskunnan kerma himoitsi jättikokoisia munia

2 minuuttia
Kauppa

Historian ensimmäinen maailmannäyttely

1 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota