Löytö kertoo kaupasta pronssikaudella

Jo 3 000 vuotta sitten Englannin ja Manner-Euroopan välillä laivattiin runsaasti tavaraa, selviää Englannin kanaalin pohjassa makaavasta hylkylöydöstä.

Merenpohjasta on löytynyt muun muassa pronssimiekka sekä kupari- ja tinakimpaleita, joista oli tarkoitus valmistaa pronssia.

Etelä-Englannissa joukko amatööriarkeologeja on tutkinut yhtä maailman vanhimmista hylkylöydöistä. Vuoden 900 eaa. tienoilla uponneen laivan lastina on ollut lähes 300 kupari- ja tinakimpaletta.
Niitä oltiin ilmeisesti viemässä Englannista mantereelle, missä niistä oli tarkoitus valmistaa pronssiaseita ja - koruja. Löytö osoittaa, että pronssikaudella on käyty laajempaa kansainvälistä kauppaa kuin aiemmin on oletettu.

”Löytö on kouriintuntuva todiste yhteyksistä ja kaupan­käyn­nistä. Ihmiset kävivät tuolloin kauppaa aivan kuin nykyäänkin”, sanoo lastia nostamassa ollut Jim Tyson. Arkeologit eivät ole löytäneet laivan varsinaisia rakenteita, ja puuosien oletetaankin tuhoutuneen lähes 3 000 vuoden kuluessa. Lastin osien sijainnista merenpohjassa asiantuntijat ovat päätelleet, että kyseessä on ollut 15
hengen soudettava alus.

British Museum on aloit­tanut nostettujen esineiden tutkimukset voidakseen määrittää niiden iän tarkasti.